Norveški sindikati posjetili Konjuh

  Danas je delegacija sindikata drven industrije Kraljevine Norveške posjetila sindikalnu organizaciju Konjuha.Povod ovoj posjeti je potpisivanje Protokola o saradnji između ova dva sindikata, koji imaju dugogodišnju uspješnu saradnju.Predstavnike oba sindikata primio je u svojoj kancelariji direktor Konjuha Eldina Brčaninović, koji je goste uspoznao s istorijatom firme i dugogodišnjoj tradiciji u proizvodnji namještaja.

  «Posljednjih godina ukupni prihod Konjuha iznosi oko 15 miliona EUR-a, zapošljavamo 1200 radnika, a proizvode, osim domaćeg i tržišta  zemalja bivše Jugoslavije, izvozimo u Francusku, Italiju, Njemačku , Veliku Britaniju i još neke evropske zemlje.Težimo da u potpunosti prerađujemo raspoloživu sirovinu, a u toku su završni radovi na  pogonu proizvodnje peleta, kao goriva od drvnih otpadaka», naglasio je direktor  Brčaninović.

  Domaćin kolegama iz Noreške bio je predsjednik Konjuhovog sindikata Rifat Ramić. Zahvalio se na uspješnoj saradnji i očekuje da će ona ubuduće biti još bolja.

  «Ušli smo u sedmu godinu naše uspješne saradnje i ja se zahvaljujem norveškom sindikatu  na podršci u našem radu, jer je to prvi sindikat koji nam je pružio pomoć nakon rata u BiH.Naša saradnja se ogleda i organizacijom edukativnih seminara, tako da će ponovo u aprilu naši sindikati biti na seminaru u Norveškoj».

  Predsjednik Sindikata drven industrije Kraljevine Norveške Ole Kristian je rekao da žele ostvariti črvršću saradnju sa sindikatom drvne industrije BiH.

   »Izbor je pao na  veliku kompaniju kakav  je Konjuh.Firma ima veliki broj radnika, ima kvalitetan proizvodni program i zajednički nam je zadatak kako da se izborimo za bolji život radnika, da imamo jača preduzeća i da razvijemo dobru saradnju s rukovodstvom preduzeća».

  Predsjednik Izvršnog odbora Konjuha Muharem Hadžić je pozdravio goste iz Norveške i zahvalio im se što su prvi pomogli da profunkcionira sindikalna aktivnost kod nas.

  Predsjednik granskog sindikata drvne industrije BiH Salem Hujić je istakao da je kruna višegosdišnje saradnje sindikata dvije prijateljske zemlje potpisivanje Protokola o saradnji.

  «Lično sam se uvjerio  da smo imali obrazovanije sindikate koji su se školovali u Norveškoj putem seminara, nego što su to oni članovi sindikata iz drugih sredina koji nisu bili educirani na ovaj način.Juče smo imali plodne razgovore u našoj centrali u Sarajevu, gdje smo razgovrali o stanju poduzetništva, ekonomiji, politici, te reformi našeg sindikata.Svakako, pomoć i podrška naših norveških kolega je od velikog značaja».

  Sindikalni aktivisti iz Norveške  obišli su  pogone Konjuha i upoznali se sa proizvodnim moguićnostima i uslovima pod kojima rade radnici ove velike firme./Š.Gadžo/

                                   Doček delegacije iz Norveške

Prijem kod direktora Brčaninovića

Predsjednik Konjuhovih sindikata Rifat Ramić

Predsjednik sindikata Norveške Ole Kristian

Sindikati Norveške i Konjuha