OŠ Dubrave domaćin takmičenja iz fizike

Osnovna škola Donje Dubrave danas je domaćin takmičenja učenika osnovnih škola Tuzlanskog kantona iz nastavnog predmeta fizike.Tim povodom organizovana je ceremonija svečanog otvaranja, na kojoj je izveden prigodan kulutrno-zabavni program.

  Prvo je nastupila vokalna grupa ove škole, uz pratnju harmonike nastavnika Senada Dedića, potom je učenica Melisa Tupkušić recitovala pjesmicu „Sreća“, a na kraju je nastupila i folklorna grupa.

  Čestitke učenicima i nastavnicima na dosadašnjim uspjesima uputili su direktor škole Esad Bajrić, i prosvjetni savjetnik Pedagoškog  zavoda Tuzla Kasim Imamović, dok je ovo takmičenje proglasio otvorenim predsjedavajući Općinskog vijeća Živinice Esad Kitić.

  Danas se u Dubravama za naslov najboljih takmiči 125 učenika VII i VIII razreda, a domaćini se nadaju lijepom plasmanu, s obzirom da su prošle školske godine postigli izuzetno dobre rezultate, kada su dva učenika VII razreda stigli do federalnog takmičenja, a Seid Mumić je osvoji čak drugo mjesto u Federaciji BiH.

  I tako dok se učenici takmiče u učionicama i popunjavaju testove, upoznaćemo se sa današnjim domaćinima, Javnom ustanovom Osnovnom školom Donje Dubrave, o kojoj nam je pričao njen direktor Esad Bajrić:

 ŠKOLA ZA NAJVIŠE DOMETE

  „Imali smo prošle školske godine izuzetne uspjehe, tako da smo nagrađeni Plaketom Ministarstva za obrazovanje FBiH.Naša škola je na općini Živinice osvojila 2.mjesto, dok smo na TK bili na 5.poziciji po uspješnosti u realizaciji Plana rada i to u kategoriji srednje razvijenih osnovnih škola.Ove godine smo nastavili trend uspjeha, pa očekujemo još bolje rezultate.Uredili smo fasadu zgrade centralne  i područne škoele, uveli rasvjetu i izgradili fontanu u školskom dvorištu.Značajno je još istaći da smo uveli mobilni internet, sve učionice imaju TV i DVD, 10-20 kasetofona i sada nam je prvi zadatak poboljšati kvalitet učeničkih saznanja.Škola je od Turskog bataljona ESFOR-a obezbijedila sredstva za realizaciju projekta asfaltiranja školskog poligona u područnoj školi Gornje Dubrave, čime će se izmjestiti dio puta koji su koristili mještani, čime će biti zagarantovana bezbjednost naših učenika“, istakao je direktor Bajrić.

   Teško je nabrojati sve postignute rezultate ove škole, ali evo samo nekih:Ekološki savez TK proglasio je prošle godine  OŠ Dubrave za „Ekološku školu TK za 2009.godinu“, od  JP Šume TK Kladanj za uspješnu realizaciju pošumljavanja PK Dubrave sa 1800 sadnica, kao i drugih rezultata, nagradili su školu posebnim priznanjem za širenje eko svijesti.

   U ovoj školi  nastavu pohađa 605 učenika, raspoređenih u 25 odjeljenja razredne i predmetne nastave, svi predmeti su stručno zastupljeni, obezbnjeđeni su potreebni uslovi za rad, te ovdje očekuju još bolje rezultate u tekućoj školslkskoj godini.Vaspitni rad s djecom nije zanemaren i dovoljno je pogledati uredne fasade školskih zgrada, bez grafita, i uvjeriti se u takve tvrdnje.

  Inače, Osnovna škole dubrave je najstarija na području općine Živinice.Počela je sa radom 10.10. 1913.godine. Objekat u kome se izvodila nastava nalazio se u Dubravama Donjim-Raskršće. Prvi učitelj se zvao Ivan Odić. U školskoj 1913/14. godini u prvoj genaraciji, škola je brojala 86 učenika.

   Svake školske godine u školi je bilo sve više učenika, tako da u školskoj, 1946/47. godini, školu već pohađa oko 300 učenika. Nastava se odvijala u pet objekata, i to: Dubrave Raskršće, Dubrave Dom, Petrovići, Dubrave Gornje – školska zgrada i Dubrave Gornje – Čitaonica, a  1947. godine izgrađuje se nova škola u Hadžićima, koja i danas služi kao osmogodišnja škola.
 I da ne zaboravimo:proglašenje današnjih pobjednika obaviće se u 15 sati, tako da ćemo informaciju o tome objaviti u posebnom prilogu!/Š.G./

Nastup vokalne grupe na svečanom otvaranju

Dobrodošlicu takmičarima i gostima  poželio direktor Esad Bajrić

Najstariji pisani trag školske istorije-prva Razrednica iz 1913/14.godine