Sjećanje:Merhum Hadži Murat ef.Hodžić

U aprilu se navršilo 82 godine od preseljenja na Ahiret rah.hadži Murat ef.Hodžića zv.Nurkić-muderrisa iz Lukavice Donje u općini Živinice. Rođen je 1862.godine od oca Mujage i majke Haske, rođene Kulović iz Jelova Brda u općini Kalesija.

Osnovno vjersko obrazovanje stekao je u Lukavici Gornjoj pred muallimom MEMIŠ EF.ĆEHAJIĆEM, a Hadim Ali pašinu medresu završio je u Kladnju.

U to vrijeme muderrisi su mu bili: hafiz Ibrahim ef.Fazlić, Redžep ef.Čučak i Šahbaz ef. Bošnjaković, koji je rodom iz Višće-mahala Ćende u općini Živinice. Sa njim su tada zajedno učili u kladanjskoj medresi iz sprečanskog kraja; hafiz Mustafa ef.Butković iz Đurđevika, Ibrahim ef.Hodžić zv.Grahovac iz Noćajevića, Adem ef.Softić i Sulejman ef. Krbuljić iz Gvozdevića-Džebari, mahala Gladajevići.

Po završenoj medresi postavljen je od Ullema-medžlisa u Sarajevu imamom i muallimom u džamiju u Bašigovcima. Tu dužnost obavljao je tri godine, da bi 1888.godine otišao u Stambol na dalje naukovanje. U Stambolu je ostao deset godina i po dobivanju idžazeta vraća se u svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu oko 1900.godine.

Po pričanju rah.hadži Muje Delića(1916-2007) i rah.hadži Rasim ef.Selimovića, muderris hadži Murat ef. je po dolasku u svoje mjesto Lukavicu Donju u svojoj kući oformio mekteb na zahtjev svojih komšija u kome je poučavao djecu, omladinu, pa i starije osobe islamskim propisima. Jedan od njegovih učenika kasnije bio je hadži Avdija ef.Maslić, koji je pohađao tuzlansku Behram-begovu medresu.

Naslijedivši od svog oca veliko imanje muderris hadži Murat ef.bio je dobar posjednik, te uz poučavanje omladine nije se uključivao u imamsku službu. Kako je mjesna džamija bila udaljena par kilometara od njegovog mjesta, on je sa svojim komšijama poveo akciju izgradnje novog mesdžida u svojoj mahali u Lukavici Donjoj, u kojem je ujedno bio i prvi muallim prije Prvog svjetskog rata.

Imao je lijepu i bogatu orijentalnu biblioteku od nekoliko stotina naslova, u kojoj je provodio puno vremena, usavršavajući se u svojoj struci. Kako je svojevremeno pričao rah.hadži Rasim ef.Selimović (1892-1980) muallim iz Lukavice Gornje čest gost u mektebu bio mu je muderis hadži Murat ef.a petkom na džuma-namazu posebno kao musallija. Hadži Rasim ef. je rekao i to; da je muderris hadži Murat ef. bio vrstan alim-učenjak, poznavalac svih islamskih disciplina, živeći svoj život do u sitnice po Kuranu i sunetu, pridržavajući se i u teoriji i u praksi strogo fikha i njegovih propisa. Isto tako poznavao je arapski, turski i perzijski jezik i njima u potpunosti ovladao, tim jezicima govorio, pisao i prevodio, u čemu se posebno isticao lijepim rukopisom, iza koga je ostalo mnoštvo rukopisnog blaga, od kojih se jedan dio nalazi i u Gazi Husrevbegovoj biblioteci u Sarajevu. Isto tako bio je uvažavan i poštovan čovjek-alim, u društvu u kojem se on nalazio svi su šutili, pa i hodže, na taj način poštujući njega i njegovo veliko znanje. Nadasve obrazovan, visoko moralan, primjer uzorna i čedna muslimana i vjerskog učenjaka, dostojan svoga znanja i zvanja, među ullemom i narodom sprečanskog i tuzlanskog kraja uživao je veliko priznanje i poštovanje.

Snagom svoje plemenite volje i svoje visoke inteligencije rahmetli muderris hadži Murat ef. je umio i uspijevao da uvijek bude od koristi svakome i uputi savjet u pravo vrijeme, po čemu je ostao zapamćen u narodu sprečanskog kraja. Kao takav rado je pozivan da vazi po mjesnim džamijama i dovištima, kao što je Brateljevićka pećina, topličko dovište i dovište Toliša u Džebarima-pričao je hadži Rasim ef. Selimović. Hadž je obavio za vremena svoga naukovanja u Stambolu.

Pozne godine svoga života provodio je u svojoj kućnoj biblioteci, učeći Kuran i čitajući kitabe koje je posjedovao. Bio je čest gost svojih kolega i prijatelja u sprečanskom kraju, a poseban gost svom kolegi i dragom prijatelju hadži hafizu Mehmed ef.Mulahaliloviću, imamu i muallimu džamije u Vukovijama u općini Kalesija, koji je sa njim zajedno učio nauke u Stambolu. Posjećivao ga je redovno sve do njegove smrti 16.09.1935.godine, kada je hadži hafiz Mehmed ef.preselio na Ahiret.

Isto tako bio je čest musallija u džebarskoj džamiji kod svog kolege hadži Bajre ef. Tulumovića. Kada je hadži Bajro ef.1937.godine izabran za načelnika općine Živinice, on je za svoga savjetnika uzeo hadži Murat ef. i tako su zajedno sarađivali do početka Drugog svjetskog rata 1941.godine.

Kako se isticao svojim pobožnim životom i dostojanstvenošću kao rijetko ko, tako isto se isticao i na polju unapređenja našeg vjersko-prosvjetnog i društvenog života na općini Živinice, čime nas je zadužio da ga se sa zahvalnošću i poštovanjem sjećamo. Na Ahiret je preselio u aprilu 1942.godine i pokopan na haremu „PRIJEKA NJIVA“ u Lukavici Donjoj.
RAHMETULLAHI ALEJHI RAHMETEN VASIAH!/Husein Đogić/