Uoči praznika:Hadži Bajram u Šerićima

-Uz tradicionalnu halvu kod šerićke džamije okupi se oko dvije hiljade ljud

  Postala je slatka tradicij da mještani Šerića  organizuju manifestaciju «U susret Bajramu», prepoznatljivu po pravljenju rekordnih količina halve.Ovakvu manifestaciju  organizuju tri puta godišnje – za dva Bajrama i hidžretsku Novu godinu.Susreti su najpoznatiji po pripremi halve, koju žele očuvati, uprkos  velikoj konkurenciji  raznih kolača, torti i drugih poslastica.

  Aktivista Šaban Kamberović kaže da su halvu počeli praviti prije osam godina i da je to nastavljeno i danas, uoči Kurban ili Hadži Bajrama.Halva je napravljena oko 12 sati, potom su je dijelili starim i iznemoglim osobama, posjećeni su i uređeni šerićki mezarluci, a uveče u 18 sati pred džamijom u Šerićima očekuju  oko dvije hiljade ljudi iz cijelog tuzlanskog muftiluka.

   «Večeras će kolo povesti članovi KUD Modrački mornari, ali će se u kolo uhvatiti ko god želi.Formirali smo žiri koji će proglasiti najboljeg igrača i igračicu, a biće tu naroda iz Banovića, Lukavca, Tuzle, Srebrenika i ostalih gradova», kaže nam Šaban Kamberović.

   Glavni halvadžija  je Muharem Karić, koji je od oca Bajre naslijedo ovaj slatki zanat.Ističe da će halvu praviti uoči svakog Bajrama, ali naroda dolazi sve više i ne može je napraviti za toliku masu svijeta.

   U pripremi halve Muharemu Kariću, glavnom halvedžiji koji posjeduje certifikat za ovu  zaboravljenu poslasticu, pomagali su Ramo Aličić, Salko Mukinović, Salih Zenunović, Šbaban Kamberović i Asim Karić. U džematu Šerići najsretniji je bio efendije Rasim Pepić, koji nam reče da mu se srce ispuni zadovoljstvom kada oko džamije vidi toliko naroda, uoči najvećeg praznika Muslimana.

Priprema šerićke halve