Žetva pšenice privodi se kraju

Od kolike je važnosti oslonite se na vlastite snage i u oblasti agrara uvjerili smo se početkom pandemije COVID-19, kada je veoma brzo u prodavnicama nestalo brašna i drugih važnih namirnica.Ovih dana na našim poljima obavlja se žetva pšenice, a o rezultatima nešto više saznajemo od Suada Selimovića, stručnjaka u Privrednoj komori TK:

“Žetva strnih žita u Sprečkom polju privodi se kraju. Poljoprivrednici su zadovoljni prinosom koji je u prosjeku ove godine bio 400-450 kg. po dunumu, dok je rekordna proizvodnja bila na jednoj parceli 700 kg. po dunumu. Većina parcela u ovoj sezoni je bila zasijana ječmom i tritikaleom namjenjenim za stoku, a najmanje površine su bile zasijane pšenicom”, kaže nam Selimović.

Poljoprivrednici pšenicu najčešće mijenjaju u mlinovima za brašno, jer se ne isplati prodaja po cijeni od 0.30 KM /kg.Oni koji najviše rade, pokazalo se i na ovom primejru, najmanje zarade!

Zanimljivo da smo tokom žetve upoznali kombajnera sa najdužim stažom, kada je u pitanju žetva modernim mašinama.Naime, Osman Softić kombajn vozi od svoje 13 godine i do sadašnjih 66 godina požnjeo je hektare i hektare polja pod pšenicom.Pamti jednu parcelu koja je dala prinos od 900 kg. po dunumu i to je rekord na ovim našim prostorima.