Živinice-perspektiva za mlade

Treći uzastopni izbor mr.sci.Hasana Muratovića za načelnika općine Živinice prošao je zapaženo u svim BH medijima, a u najnovijem broju lista Univerziteta BiH Student, objavljen je priloga na dvije stranice.Prenosimo najznačajnije dijelove intervjua, koji je s načelnikom Muratovićem vodila Enisa Čerkezović.

                MEĐU 10 NAJRAZVIJENIJIH OPĆINA

    «Općina Živinice je bila razvrstana među lokalne zajednice sa industrijom na zalasku, tačnije u propalu industriju, koju smo mi uveli u poduzetničku i poljoprivrednu industriju.Taj preokret, tj. razvoj općine Živinice, potkrepljujem procentualnim rastom budžeta u kome smo rekorderi u državi, sa 3.5 na 17.5 miliona KM je podignut budžet.
Osim toga, na općini Živinice je postignuto još niz drugih uspjeha, u koje spada i 350 kilometara asfaltnih puteva i ulica, a u protekloj godini je otkupljeno preko 10.500 miliona litara mlijeka. Tako se općina Živinice razvijala brže od ostalih općina u okruženju i po ekonomskim parametrima bila na šestom, a sada je na drugom mjestu», istakao je Muratović.

    Općinski načelnik trenutno radi na dovršetku realizacije projekata asfaltiranja, četiri lokalana vodovoda, te intervencijama u vodotoku rijeke Spreče i Gostelje. Tu je još niz aktivnosti na kojima se radi i koje se realizuju, a čiju korist će imati najviše mlađa populacija.
    «Trenutno radimo na nekim projektima, čiji završetak neće značiti i kraj ulaganja u našu Općinu.Trenutno radimo na realizaciji parka i zanatskog centra, zatim uređenja gradskog šetališta sprečkim nasipom, nastavak uređenja jezera Bašigovci, te poligona u Šišićima, koji je već završen».

                KOOPERATIVNOST NAČELNIKA  I MLADIH

    Građanima općine Živinice je poznato da je općinski načelnik Hasan Muratović uvijek raspoložen za mlade ljude, ali za one koji sumnjaju u to, neka se slobodno uvjere u narednim primjerima:

     Načelnik ostvaruje veliku i uspješnu saradnju sa mladima, jer kako je i sam  kazao, ima troje mlade djece, pa tako ima i razlog više da razumije mlade ljude.»Jako sam blizak mladim ljudima.Stojim im uvijek na raspolaganju i svakako da ću im pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.Općina Živinice nastoji u svakom pogledu da napreduje, tako da ne pravi iznimke ni kad je zapošljavanje u pitanju, ukoliko je to u općinskoj nadležnosti. Zapošljavanje radnika u općini i u firmama čiji su osnivači, je jedna od mogućnosti za mlad i obrazovan kadar.Svakim danom, mladima se pruža sve veća šansa, jer Općina sve više ulaže u sport, kulturu, obrazovanje, uređenje infrastrukture za mlade, parkova, šetališta, sportske dvorane, pa sve do BKC-a».
    A jedna od želja općinskog načelnika jeste i  formirati Inkubator za zapošljavanje, u šta i ne sumnjamo da će sprovesti u djelo.

   «Mladi moraju preuzeti stvari u svoje ruke.Omladina nikad izgleda neće biti stara i zrela. Oni treba da budu naša sadašnjost, da bi druge generacije, mlađe, koje dolaze bile naša budućnost.Kadar koji je trenutno najpotrebniji Živinicama jesu stručnjaci u oblasti za preradu drveta i novih tehnologija, kao što je proizvodnja biomase, od kojih se proizvodi gorivo.Posao u prosvjeti je svakako, kao i u obližnjim općinama, ponajteže naći. Ali, općina Živinice će se zalagati da se primijeni Zakon o principima lokalne samouprave.Mi imamo dosta kadra u školama koji nije kvalitetan, takozvane priučene zanatlije predaju našoj djeci i uče ih, a imamo toliko puno diplomiranih profesora i nastavnika, koji čekaju na birou.Škole su sa lošim uvjetima za rad i samo sa tablom i kredom mi ne možemo u Evropu», rekao je, između ostalog, u intervju za Student načelnik Živinica Hasan Muratović.

Načelnik Muratović

                          
                                                      Živinice-grad mladih