Danas je 27 godina od stradanja prognanika Karaule

Danas je obilježen jedan od najtužnijih dana Grada Živinice tokom agresije na BiH.Naime,8.10.1995. godine, u prognaničkom naselju Karaula, u jednim trenu, je ugašeno devet života, nakon što je ispaljena granata sa agresorskih položaja.Sedmoro su bila djeca starosne dobi od dvije do deset godina.

Toga dana, 8.10.1995 godine, Svjetske nedjelje dječijih prava, u prognaničkom naselju Karaula u Živinicama agresorskom granatom prekinuti su životi:

Amre Seferović 1993 god. iz Đulića, koja je imala samo dvije godine,
Ramize Husejnović 1992 god. iz Đulića, stare svega tri godine,
Amel Ibrahimović 1985 god. Kamenica – Zvorni,k
Mirsad Gojkić 1987 god.Kamenica – Zvornik,
Selver Nukić 1988 god. Kamenica – Zvornik,
Amira Delić 1988 god. Glogova – Bratunac,
Amira Salkić 1985 god. Hranča – Bratunac,
Rajfa Suljić 1958 god. Đulići – Zvornik i
Rahima Musić 1949 god. Glogova – Bratunac

Svi oni, kao i druge hiljade prognanika iz Podrinja, izbjegli su u Živinice i druge slobodne krajeve Bosne i Hercegovine u nadi da se spase od agresije i agresorskih granata. Niko ni slutio nije da će ta nedjelja sunčana i lijepa, dan u svjetskoj nedjelji posvećenoj djeci i dječijim pravima, u vrijeme dok su se vodili pregovori o potpisivanju prestanka ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini, ostati zapisana kao krvavi dan u našoj historiji, da će na slobodnoj teritoriji biti prekinuti u jednom trenu životi sedmoro nevine djece, od kojih su najstariji imali samo po deset godina./Nihad Kovačević TV Živinice/