Eko-incident:Deponija kraj biciklističke staze

U nizu divljih deponija danas smo dobili još jedan prilog o ovoj negativnoj pojavi koja narušava eko stabilnost našeg područja. Više riječi ovdje je o deponiji koja se nalazi na oko 300 metara od biciklističke staze-autoputa za bicikle, a samo 100 m od najbližeg stambenog objekta.

“Na pomenutu divlju deponiju se odlaže, sve od uginulih životinja, pempasa, guma do građevinskog materijala i od tog otpada se širi neugodan miris, a takođe je potencijalnio izvor zaraze. Ova divlja deponija se nalazi na putu za obradivo poljoprivredno zemljište, pa su tako oni koji obrađuju to zemljište spriječeni da dođu do parcela. Ako se već krenulo u priču sa turizmom moramo da se riješimo ovakvih deponija.

Ovoj prilog treba da bude apel za gradske vlasti i inspekcije da nešto urade po ovome pitanju, a još veći apel na sve građane Grada Živinice – da svoj otpad odlažu onako kako je to propisano, a ne na ovakav PRIMITIVAN nacin gdje ko stigne”, rekao nam je Almir Halilović, koji nam je takođe poslao fotose sa ovog ugroženog područja.

I prof.Sead Noćajević, naš poznati ekolog, često izađe na čist zrak vikendom u okruženju Svojata, ali nije mogao zaobići divlje deponije:

“Ovde se mogu prepoznati “vlasnici” ovih zaboravljenih ili bačenih predmeta u divljini:Priroda će vratiti svima nama za one koji su (ne)namjerno opteretili prirodu,a svjedoci smo to u februaru, što je trebao snijeg da pomogne u regulaciju patogenih mikroorganizama”, kaže dr.Noćajević.

Zato, pažljivo pregledajte ove slike, ako se neko prepozna nisu krivi izletnici koji su ovo uslikali.