MUP TK: Izvršen pretres na više lokacija

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su, postupajući po naredbama općinskih sudova, a po prethodno sačinjenom Operativnom planu sprovođenja zajedničkih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava i nedozvoljenog držanja oružja i municije, dana 18.02.2020.godine izvršili pretrese na 5 lokacija na području Tuzle, Kalesije, Gračanice, Lukavca i Živinica.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela ili prekršaja: gasni pištolj bez odgovarajuće dokumentacije, 13 metaka kalibra 7,62 mm, 8 manjih pakovanja sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 1 manje pakovanje sa sadržajem materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, digitalna vaga, staklena lula sa manjom količinom materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu i drugi predmeti.

Nakon kompletiranja predmeta protiv N.B., rođen 1987.godine iz Tuzle će biti podnesen Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, kao i zadokumentovan prekršaj propisan Zakonom o oružju i municiji Tuzlanskog kantona.

U slučaju pozitivnog nalaza vještačenja oduzetih materija nadležnom Tužilaštvu TK-a će biti dostavljeni izvještaji protiv: 17-godišnjaka iz Kalesije, D.H., rođen 1997.godine nastanjen na području općine Lukavac, I.D., rođen 1986.godine iz Gračanice i M.Š., rođen 1996.godine iz Živinica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

Takođe, dana 18.02.2020.godine policijski službenici PU Živinice su, radeći na suzbijanju i sprečavanju zloupotrebe opojnih droga, izvršili kontrolu i pretres tri lica i parkiranog putničkog motornog vozila, koje koristi F.N., rođen 1990.godine nastanjen na području grada Živinice. Prilikom pretresa u motornom vozilu je pronađeno šest manjih pakovanja od pvc. folije sa sadržajem praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, jedan tzv. “Joint” i jedno manje pakovanje sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu.

Pronađene materije su privremeno oduzete, dok je nad F.N. u službenim prostorijama izvršena kriminalistička obrada, i isti će nakon kompletiranja Izvještaja biti predat Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav. 1. Krivičnog zakona FBiH./MUP TK/