MUP TK:Izvršen pretres na više lokacija

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Sektora kriminalističke policije, Odsjeka za borbu protiv organizovanog i kompjuterskog kriminaliteta, Odsjeka za kriminalističko obavještajnu podršku i Odjeljenja kriminalističke policije Policijske Uprave Tuzla, su radeći na otkrivanju organizirane grupe koja se bavila kupoprodajom nekretnina na području Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, u dane 15 i 16.06.2023.godine, postupajući po Naredbama nadležnih sudova a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona koje rukovodi istragom, izvršili pretresanja na više lokacija na području Tuzlanskog kantona (Gračanica, Tuzla i Živinice), kao i Ugljevika.

Tom prilikom izvršeno je pretresanje stambenih i pomoćnih objekata, motornih vozila i dr., koje koriste osumnjičena lica: S.A. rođena 1988 godine iz Gračanice, D.B. rođen 1986 godine iz Ugljevika, M.S. rođen 1998 godine iz Živinica i B.Z. rođen 1994 iz Živinica, kao i lične pretrese osumnjičenih lica, kojom prilikom su pronađeni predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela za koja se navedena lica sumnjiče.

U vezi sa  tim, zbog sumnji u počinjenje krivičnih djela iz člana 342. stav 2 Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine – Organizirani kriminal,  člana  294. stav 2 Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine – Prijevara i člana 373 Krivotvorenje isprave Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine a u vezi sa članom 55 Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine – Produženo krivično djelo, po nalogu postupajućih Tužilaca Kantonalnog Tužilaštva Tuzlanskog kantona, osumnjičenim licima oduzeta je sloboda, te će isti nakon kriminalističke obrade, u skladu sa odredbama  Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu sa dokazima, biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Istraga u navedenom predmetu, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona biti će nastavljena i u narednom periodu./MUP TK/