Preminuo živinički svećenik-misionar pater Luka Lučić

U Zagrebu je 26. septembra 2020. u 82. godini života, 65. godini redovništva i 53. godini svećeništva preminuo isusovac pater Luka Lučić. Sprovod će se održati na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, dana 30.09.2020.godine u 15h.

“Pokojni Luka sve je oduševljavao svojom vedrom naravi. Činilo se da u jednoj minuti može ostvariti komunikaciju s osobom iz bilo koje vjere, nacije i staleža, bilo to u ispovjedaonici, na tržnici, ili u redu pred pekarom. Volio se šaliti, a njegove priče iz afričke „misionarske torbe“ slušale su se u jednom dahu. Misionarsko zvanje je od početka do kraja živio s mnogo žara i vjernosti, pri čemu nikad nije spominjao nevolje i boljetice koje je prošao, a bile su brojne. Kao odgojitelj i profesor bitno je pridonio podizanju Crkve u Zambiji i Malaviju, a njegov razboriti sud izuzetno su cijenila isusovačka subraća, kao i pastiri mjesne Crkve. I staračke tegobe podnosio je strpljivo pa je do zadnjega dana jednostavno ponavljao koliko je sretan čovjek.” (izvor: KTA BiH)

Pater Luka Lučić rodio se 16.3.1939. godine u sele Barice, općina Živinice. Osnovnu školu pohađao je u rodnim Živinicama. Klasičnu gimnaziju završio je u Nadbiskupskom dječačkom sjemeništu na Šalati u Zagrebu. U novicijat Družbe Isusove stupio je 15. srpnja 1956. godine u Zagrebu. Nakon odsluženog vojnog roka (1959-1961), završio je studij filozofije na Filozofskom institutu Družbe Isusove na Jordanovcu u Zagrebu (1961-1964). Jednogodišnji praktikum obavio je kao odgojitelj u šalatskom sjemeništu. Teologiju je studirao najprije dvije godine na Teološkom institutu na Jordanovcu (1965-1967), zatim godinu dana u Kanadi (Regis College, Ontario), te četvrtu godinu zaključio na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu (1968-1969). U međuvremenu je 29.6.1968. u zagrebačkoj katedrali zaređen za svećenika. Prvu svećeničku službu dobio je u sarajevskom Bogoslovnom sjemeništu, gdje je bio duhovnik bogoslova i profesor od 1969. do 1972. godine.

Luka je već kao mladi svećenik izrazio želju da pođe u misije. Na usavršavanje engleskog jezika odlazi 1972. godine, najprije u Dublin (R. Irska), a zatim u afričku državu Zambija. Tri godine je poučavao na Nacionalnom zambijskom sjemeništu u Kabweu (1973-1976). Moralnu teologiju specijalizirao je u Berkeleyu, u Kaliforniji (1976-1979). Vratio se u Zambiju te je od 1979. do 1983. predavao moralnu teologiju u Lusaki. Četiri godine je studirao na Akademiji „Alfonsiana” u Rimu, i nakon toga predavao moralnu teologiju i, po potrebi, druge teološke discipline na visokim bogoslovnim učilištima u Zambiji i Malaviju, odnosno u Lusaki.

Kao misionar proveo je više od trideset godina u afričkim zemljama. Susretao se u svom misionarskom djelovanju sa velikim svećeničkim i životnim iskušenjima, pa i sa najtežim bolestima poput gube i malarije. Ukupno je za svećeništvo pripremio 150 misnika, od kojih je jedan broj njegovih bivših bogoslova postalo biskupima u Zambiji i Malaviju. Kako je oduvijek bio vedrog duha i sportskog duha, u slobodno vrijeme često je igrao nogomet sa svojim misnicima u Africi.

Po umirovljenju, 2006. godine se vratio u Hrvatsku. Prvo je djelovao u Kolegiju Družbe Isusove na Jordanovcu (2006-2010), te u Novicijatu u Splitu (2010-2012), pa u isusovačkoj zajednici i župi sv. Ignacija u Sarajevu (2012-2019). Zbog liječenja se 2019. godine preselio u zajednicu na Fratrovcu u Zagrebu.

Zlatnu misu odnosno proslavu 50 godina svećeništva je održao 2018. godine u župi Sv. Ivana Krstitelja u svojim Živinicama u krugu obitelji, župljana, redovnika i redovnica iz BiH i Hrvatske, prijatelja i drugih građana. Pokojni pater Luka je tijekom mirovine naročito volio dolaziti u svoj rodno selo Barice, te uživao u miru i ljepoti sprečkog kraja. Bio je prepoznatljiv po osobitom humoru i mudrim mislima, te je nerijetko uveseljavao i oplemenjivao slušatelje svojim pričama.

U maju ove godine u Zagrebu je preminula njegova sestra Lucija, časna sestra uršulinka, (sestra Vjera), koja je cijeli svoj život posvetila vjeri i pomoći ljudima, naročito u ratnim godinama, kada su vrata uršulinskog samostana u Zagrebu bila otvorena za sve Živiničane. Ono što će mnogi pamtiti jeste neizmjerna podrška, požrtvovnost, pomoć i molitva koju su pružali pokojna č.s. Lucija i pokojni pater Luka za sve ljude koje su poznavali./M.L./

Na slici 1:Isusovac p. Luka Lučić ispred novoizgrađene crkve Sv. Ignacija Lojolskog u  sarajevskom naselju Grbavica

Slika 2:pater Luka sa sestrom časnom Lucijom na proslavi Zlatne mise ispred crkve Sv. Ivana Krstitelja u Živinicama 2018. godine.