Preselio najstariji Živničanin u 101.godini

Nedavno,25.maja, naš najstariji sugrađanin Idriz Muminović, napunio je 101 godinu života, a, kako nam javlja njegov porodica sa adrese zgrade “Valjevka 1”, ovaj dobri čovjek umro je nakon kraće bolesti oko 10 sati.

Uprkos dubokoj starosti u stanu kćerke Halide Srabović, kod koje je živio Idriz Muminović, zavladala je tuga.”Bez obzira na godine mnogo nam je žao mog tate i djeda moje djece, koja su se okupili da lakše podnesemo ovu bol”, rekla nam je Halida.

U biografiji Idriza stoji da je nakon završetka osnovne škole u Vražićima završio Trgovačku akademiju u Banja Luci 1939.godine, a poslije i Ekonomski fakultet, koji je započeo u Subotici, a završio u Brčkom. Radio je u Srezu Brčko na raznim poslovima, zatim upravi prihoda, Savezu zemljoradničkih zadruga za Brčko i okolinu, u SDK je bio finansijski direktor, a u Fabrici akumulatora Tesla Brčko bio je finasijski direktor.

Uspio je Idriz preživjeti dva rata.Tokom Drugog svjetskog rata borio se u partizanskoj jedinice narodnog heroja Fadila Jahića -Španca.Nakon rata, kao oficir JNA, radio je u Varaždinu, Bjelovaru, Osijeku i Sremskoj Mitrovici.Tokom proteklog rata bio je na prinudnom radu i zatvorima, ali se, uz pomoć prijatelja, uspio izvući i doći u Živinice kod kćerke Halide Srabović, gdje je ostao do kraja života.

Dženaza Idrizu Muminoviću obavit će se sutra,21.juna u 17 sati.