U spomen: Dr.Anto Raos (89)

U 89.godini u Tuzli je preminuo istaknuti nekadašnji privrednik, društveno politički i sportski radnik Anto Raos.

Rodio se u makedonskom selu Garima, općina Debar. Od 1942. godine živi u Tuzli , gdje je 1958. godine završio Tehnološki fakultet, magistrirao je 1967, a doktorirao 1970. godine.

Radio je u privredi na najodgovornijim funkcijama 41 godinu, a više od polovine tog radnog staža bio je generalni direktor Koksno-hemijskog kombinata Boris Kidrič (KHK) u Lukavcu , tei Kombinata Sodaso u Tuzli.Na čelu Privredne komore BiH takođe je djelovao veoma uspješno. Na tuzlanskom Tehnološkom fakultetu predavao u statusu izvanrednog profesora.

Bio je aktivni sportski radnik, predsjedavao je Nogometnim savezom i savezom zajednica za tjelesnu kulturu SR BiH. Bio je član Upravnog odbora i Predsjedništva Nogometnog saveza Jugoslavije i predsjednik zajednica prvoligaša u SFRJ. Bio je prvi predsjednik Foruma građana Tuzle i prvi predsjednik predratnog udruženja menadžera BiH.

Rat je proveo boreći se protiv svakog nacionalizma, mržnje i netolerancije. Godine 1996. je prvi put došao u Beograd na poziv srpskih oporbenjaka. Doputovao je u delegaciji neovisnih intelektualaca sarajevskog Kruga 99 i tuzlanskog Foruma građana, kao jedini koji je član obiju udruga.

Bio je član Upravnog odbora Soroševe fondacije Otvoreno društvo. Dobitnik je velikog broja odlikovanja i priznanja.Bio je predsjednik RSD Sloboda,koja je u njegovo vrijeme postizala najveće uspjehe.

Objavio je memoarsko-životopisnu knjigu Pišem o svom životu. Neki bi o knjizi teoretisali kao autobiografiji, drugi bi dodali nešto memoarske forme, treći o nečemu drugom, istakao je novinar Mirza Mukić, koji je takođe prije tri dana preminuo u Tuzli.

Dr. Anto Raos je knjigu posvetio onima s kojima je, kako je naveo, “proveo najveći dio svoga života, dijelio radosti i proživljavao žalost”, to jest, supruzi Radmili, kćerkama Željki i Marijani, i svima njima najmilijima.Ime dr.Ante Raosa ostat će upisano krupnim slovima u istorji Grada Tuzle, ali i mnogo širih prostora.