U spomen: Rasim Šahinpašić /1937.-2022./

U vrijeme kada pratimo zbivnja na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru zatekla nas je tužna vijest da jutros preselio jedan od najboljih fudbalera Slavena svih vremena Rasim Šahinpašić.

Svoj radni vijek Rasim je započeo i završio u firmi Konjuh, gdje je bi veliki majstor na elektro održavanju strojeva.Ipak, ljubitelji nogometa ga se sjećaju kao vrhunskog fudbalera Slavena.Rasim Šahinpašić je igrao lijevu polutku, što znači da je na dresu bila brojka 10.

Za prvi tim Slavena Rasim je debitovao 1.09.1953.godine, sa svega 16 godina, a kopačke o klin okačio je 1969.godine, što znači da je igrao punih 16 godina, nakon čega se posvetio trenerskom pozivu i svoje znanje prenosio igračima nekoliko ekipa naše lokalne zajednice.

Najsnažnije oružje ovog fudbalera bili su driblinzi i centaršutevi, nakon kojih nije bilo teško postizati golove.Mnogo golova namjestio je svojim saigračima Vladi Holubu, Midi Seferagiću, Slobodanu Karakostiću i drugim igračima.

Brojne su uspomene i sjećanja na nogometne godine i Slaven.Zahvaljujući što je iz Banja Luke u Slaven i gard Živinice stigao fudbaler Slobodan Bodo Đorđević, fotograf, ostalo je mnogo slika za uspomenu i sjećanje na zlatne godine Slavena.Podsjećamo da je Slaven u sezoni 1964/65.izborio plasman u Republičku ligu BiH i već naredne sezone osvojio prvo mjesto, te stekao pravo učešća u kvalifikacijama za Drugu ligu SFRJ. U odlučujućoj utakmici Slaven je poražen od Rudara iz Ljubije, te je iz te generacije nekoliko fudbalera nastavilo karijeru u klubovima Prve lige SFRJ, ali Rasim Šahinpašić je ostao u Slavenu.

Rasim Šahinpašić je bio vedrog duha i rado se družio među sugrađanima, prepričavajući mnoge zgode i nezgode tokom dugog života.TV Živinice je 90-tih godina snimila nekoliko zanimljivih epizoda humorističkog sadržaja, a jednu od uloga igrao je i Rasim Šahinpašić.

Tužni ispraćaj našeg dragog sugrađanina i velikog sportiste obavt će se u četvrtak,24.novembra.