U spomen: Zijad Čaušević (59)

Nakon duže bolesti napustio nas je u 59.godini naš sugrađanin Zijad Čaušević, profesor u Mješovitoj srednjoj školi Živinice.Rođen je u Gojakovićima kod Kladnja, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Visoku stručnu spremu stekao je na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu, odakle ga put vodi u Živinice, na radno mjesto profesora stručno-teorijske i praktične nastave poljoprivredne grupe predmeta.

Znanje iz oblasti poljoprivredne struke uspješno je prenosio na svoje učenike, te je od 1996.do 2006.godine obnašao funkciju pomoćnika direktora Mješovite srednje škole.Njegovi učenici osvajali su najviša priznanja na raznim takmičenjima i festivalima rada.Za svoj rad više puta je nagrađivan.Poseban doprisnos dao je unapređenju uslova za rad škole, kao i obezbjeđenju stranih donacija.

Tokom izbijanja ratnih sukoba u BiH među prvima se javlja u redove Armije BiH-Živiničke ose i tokom rata tri puta je ranjavan.Za svoju hrabrost i nesebični doprinos pružanju otpora agresoru na BiH, Zijad Čaušević je takođe više puta nagrađivan, kao:

-Zlatni orden za nastanak i opstanak jedinice Živiničke ose od Udruženja veterana Armije BiH,

-Pismena pohvala za opće zasluge u odbrani BiH, a za Dan oslobođenja općine Živinice 18.maja 2003.godine, te niz zahvalnica od udruženja, ustanova i firmi.

Otišao je veliki čovjek- borac, Zijad Čaušević, koji će zauvijek ostati u našim srcima-da mu dragi Allah podari lijepi Džennet i lahku zemlju bosansku!

Na slikama:Povodom smrti Zijada Čauševića danas je u MSŠ održana komemoracija, na kojoj su okupljenim zaposlenicima ove škole govorili u ime kolektiva pedagogica Lejla Mehanović i ispred Aktiva poljoprivredne struke profesorica Fatima Hadžikić.