U spomen:Dr.sci.Sabit Begić

Juče nas je iznenada napustio dr.sci.Sabit Begić, penzionisani redovni profesor Tehnološkog fakulteta u Tuzli.Begić je rođen u Priluku 1943.godine i cio život posvetio je stručnom napredovanju, kao i odgojno obrazovnom radu mladih.

Na Univerzitetu u Sarajevu (Tehnološki fakultet Tuzla) stekao je zvanje dipl.ing.hemijske tehologije 1968.godine.Na Sveučilištu u Zagrebu postao je magistar hemijskih nauka 1973.godine, da bi na istom Sveučilištu 1976.godine postao doktor tehničkih nauka iz područja hemijskog inženjerstva, čime je postao prvi doktor nauka tadašnje općine Živinice.

Tokom svog radnog vijeka bio je na rukovodećim radnim mjestima u Fabrici sode Lukavac,Zavodu za zaštitu radne i životne sredine na Institutu za zaštitu i obrazovanje u Tuzli, Pedagoškoj akademiji Tuzla, a od 1988.godine radio je kao profesor na Tehnološkom fakuletetu u Tuzli-zaštita radne i životne sredine, zaštita od požara, ekološko inženjerstvo, a od 1990.do 2010.godine bio je šef katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta.

Tokom rada, a i poslije, objavio je oko 100 naučnih radova i preko 200 elaborata i projekata, te 20 izuma zaštićenih patentom, autor je sedam knjiga i jednog romana, u kojem je opisao zanimljivosti svog mjesta odakle je krenuo u svijet nauke-Priluka.

Prof.dr. Sabit Begić tvorac je prirodne izvorske vode „Kristal“, koju proizvodi firma Kobens iz Priluka. Kristal je dugo bila jedina certificirana pitka voda na ovim prostorima i plasira se širom BiH.Na mnogim sajmovima Kristal voda je dobitnik više zlatnih medalja za kvalitet.

Tokom svog života dr.Sabit Begić je obavljao mnoge važne dužnosti, među kojima član Predsjedništva saveza inovatora TK,predsjednik Skupštine međunarodne organizacije AMIKA EDUKA Tuzla, predsjednik Upravnog odbora Eko centra, prvi je predsjednik Skupštine “Živiničke hronike”.Potrebno je još istaći humanu stranu našeg uvaženog profesora i sugrađanina Sabita, koji je izdvajao sredstva za pomoć osobama u stanju socijalne potrebe, a takođe stipendirao je obrazovanje mladih i talentovanih učenika i studenata.

Za svoj plodonosni i predani rad dobitnik je više nagrada i priznanja, kao što su zlatna i bronzana medalja u oblasti inovacija INOVA Zagreb, zlatne medalje za inovacije Brisel i Kazablanka, te još niz drugih priznanja.

Posljedniji ispraćaj našeg dragog sugrađanina Sabita Begića obavit će se u ponedjeljak, 31.maja, ispred Džindijske džamije u Tuzli od 12,45 sati.

Neka ti je laka zemlja dragi naš Sabite, a porodici iskreno saučešće.