U spomen:Elvira Klopić (40)

Nakon kraće bolesti iznenada nas je napustila u 40.godini naša sugrađanka Elvira Klopić, majka i supruga, koja je svoj mladi život posvetila humanitarnom radu.Posebnu slabost osjećala je prema djeci koja su u stanju socijlane potrebe.

Još prije 7 godina počela je svoju pomoć ka najmlađima pred Novu godinu, odnosno Dan dječije radosti, kada je vodila akcije na dodjeli novogdišnjih paketića.Upravo se desilo da nas je napustila u vrijeme kada su spiskovi za raspodjelu paketića bili spremni.Elvirin broj sličnih humanitarnih aktivnosti se povećavao iz godine u godinu, pa je i radosti za djecu bilo sve više, te su njeni paketići stizali djeci u pet osnovnih škola Grada Živinice.

Kada je bolje uvidjela gdje sve ljudi žive i s koliko teškoća se bore, nije mogla biti pasivan posmatrač.Pokrenula je akciju za komplet renoviranje stana jedne porodice na Karauli.Toj porodici je u cjelosti renoviran stan i iz Njemačke, uz pomoć humanista, doniran je pun kamion namještaja , odjeće, obuće,hrane,higijenskih potreba i pokućstva.Kada je vidjela osmjehe na licima te ugrožene porodice rekla je da joj je trud višestruko vraćen.

Često je pomagala siromašnim da plate struju, vodu i slične komunalne usluge.Dug je još spisak aktivnosti koje je organizovala Elvira Klopić, kao što su pomoć porodici u naselju Ćende, kolica za invalidne osobe, nabavka domaćih životinja za porodice u stanju socijalne potrebe i dr.

U vrijeme maturskih večeri Elvira je znala kako pomoći onima koji nisu u stanju ponoviti se za to posljednje druženje mladih na kraju svog školovanja.Bilo joj je žao na saznanje da djevojke i mladići koji završavaju školovanje nemaju novce za maturske haljine i odijela.Prikupljala je pomoć maturantima, kako bi se ponovili i oni čiji roditelji nisu imali materijalne mogućnosti!Mnogima je dala povod, svojim primjerom, da budu humani.

Za svoj humanitarni rad Elvira Klopić je više puta nagrađivana, ali joj je najveća nagrada bila osmjeh na licima onih kojima je pomoć bila potrebna.

Posljednji ispraćaj drage nam sugrađanke Elvire Klopić obavit će se u subotu, 4.januara, ispred Islamskog centra Živinice u 12,30 sati.Draga naša Elvira, hvala ti za sve što si učinila-neka ti je lahka zemlja Bosanska!