U spomen:Filip Pendić-Slavenova legenda

Juče ujutro je nakon duže bolesti u 81.godini života preminuo Filip Pendić.Ostaće upamćen kao dobar suprug svoje nedavno umrle supruge Cvije, sina Dalibora, unuka i susjeda.

Svoj radni vijek Filip je najvećim dijelom proveo u banovićkom Heliosu, firmi koja je utopljavala domove bivše Jugoslavije, a on je svu tu toplinu svoje duše prenosio na svoju obitelj, rodbinu , susjede i prijatelje.

Starije genracije se sjećaju Filipa kao velikog fudbalera u ekipi Slavena. Bio je član ekipe u vrijeme najvećih uspjehe ovog kluba. Treba upisati rezultate generacije koja se u sezoni 1964/65.plasirala u Republičku ligu BiH i već naredne sezone osvojila prvo mjesto, te stekla pravo učešća u kvalifikacijama za Drugu ligu SFRJ.Tada je naš grad živio za Slavena, a Slaven za grad.Ta nezaboravna zlatna generacija imala je u svojim redovime nekoliko braće Pendića, među kojima i Filipa.

Sudbina je tako htjela, da umjesto proslave rođendana našeg Filipa 9.avgusta, eto dođe taj tužan dan kada se od njega zauvijek opraštamo!Sretan ti put, dragi naš Filipe!Neka ti je laka zemlja bosanska!