U spomen:Sejfo Žabić (1961.-2023.)

Sve nas je iznenadili vijest o odlasku Sejfe Žabića, zaposlenik Službe za laboratorijsku dijagnostiku  JZU Doma zdravlja Živinice.

Sejfo je rođen 05.10.1961. godine u Priluku, gdje je završio osnovnu školu. Srednju medicinsku školu završio je u Tuzli, a u Domu zdravlja Živinice zaposlio 2015.godine.

Sejfo Žabić je autor romana “Od prozora do prozora” i “U očima psa”.Promocije za oba romana organizovane su u BKC Živinice.

Njegov roman “U očima psa” je ustvari autobiografsko kazivanje povodom 30 godina završetka mature Medicinske škole u Tuzli. Prvo je počeo pisati kroz likove vesele teme, ali kako je odmicao od školovanja počele su druge teme: rat, propadanje firmi i susret sa surovom stvarnošću-priče o štrajkovima i susret sa policijskim psom, kada je prevazišao strahove iz djetinjstva.

Sejfo Žabić na jedinstven način saopštava neprolazne životne poruke. On zna da ispriča priču, da zadrži pažnju čitaocima i prenese im željene poruke. Mada se roman može čitati bilo gdje, on je pravi mali spomenik, prije svega Živinicama i Priluku.

Sejfo Žabić je u svojoj prvoj knjizi “Od prozora do prozora”iznio sjećanja od najranijih dana djetinjstva, put kojim je prolazio i sazrijevao.Iznio je svoja sjećanja koja su dugo tinjala u njemu i u jednom trenutku je osjetio potrebu da to treba, kao obavezu prema sebi i svim drugim dragim likovima, iznijeti na svjetlost dana.To su razne proče koje su se dešavale svuda gdje je prolazio, živio, školovao se i radio! Osim školskih uspomena, u drugom dijelu knjige kroz priče drugih, majke, rodbine i prijatelja dolazimo do raznih saznanja interesantnih da ih još neko sazna, a knjiga je prava prilika za to.Neko voli čuvati slike kao uspomene, a ovo što je Sejfo napisao slike su u riječima. Ovo je ustvari i hronika njegovog zavičaja, počevši od Priluka, Šerića, Suhe, ali i ostalih mjesta u okruženju.

Za svoj rad i aktivnosti tokom života Sejfo Žabić je više puta pohvaljivan i nagrađivan, a dobitnik je i nagrade povodom Dana oslobođenja Živinica 18.maja, koja mu je uručena 2010.godine na svečanoj akademiji tim povodom.

Dragi naš Sejfo, ostaćeš trajno u našim sjećanjima, neka ti je laka zemlja, a porodici iskreno saučešće.