U spomen:Stojanka Krstić (1939.-2023.)

Učiteljica u penziji Stojanka Krstić napustila nas je u 84.godini svog života.Rodom je iz Komanice u okolini Valjeva, a po završetku Učiteljske škole zaposlila se u Osnovnoj školi Bašigovci. Potom je prešla na rad u Osnovnu školu Đurđevik, gdje je provela najveći dio svog radnog vijeka.

Tokom 40 godina rada u osnovnim školama bila je učiteljica mnogih genaracija i gotovo da nema kuće u Đurđeviku a da nekome nije bila učiteljica.Svoj posao radila je odgovorno i stručno, te je više puta nagrađivana.Između ostalih priznanja dobitnica je “Zlatnog ordena”, kao i “Pismene zahvalnice” za Dan općine Živinice 19.juna 2014.godine.Do zadnjeg dana svog života, pa i nakon penzionisanja, ostala je da živi u Đurđeviku, gdje je uživala veliko poštovanje mještana, od kojih su joj mnogi bili učenici.

Njena višegodišnja kolegica iz OŠ Đurđevik, nastavnica Gordana Kucurski se oglasila biranim riječima nakon što je saznala da joj je kolegica preselila:

“Bila je jedna i jedina, naša legenda, đurđevička učiteljica, koleginica, prijateljica, duša naše škole. Stole, Stojanka Krstić, počivala u miru, naše svjetlo, naša legendo. Ne vjerujem da postoji i jedna osoba koja je živjela u Đurđeviku i Živinicama, a da nije znala za učiteljicu Stojanku. Na izgled gruba, kao ljuta, krila je svoje ogromno srce i ljubav za sve svoje učenike , kolege i mještane. Neka ti je laka zemlja moja Stole, Tanji, Zlatku i Stojankinoj porodici i kolektivu Osnovne škole Đurđevik iskreno saučešće”.