Svojat:Vatrogasci pomogli uređenju mjesta

Mještani Svojata organizovali su akcije na uređenju središnjeg dijela svog mjesta. U središtu Svojata nalazi se Šehid česma, kao spomen obilježje palim borcima odbrambeno oslobodilačkog rata.Zato se nastoji da ovaj lokalitet uvijek bude uređen i dostupan posjetiocima.

Profesor dr.Sead Noćajević poznati je ekolog i hvali aktiviste i sve one koji učestvuju u akcijama uređenja svog mjesta:

„Zahvalan sam živiničkim vatrogascim koji su uvijek na usluzi, u vanrednim i redovnim uslovima, odazivaju se ljudi koji imaju humanu dušu. Od uranka su se aktivirali i oprali plato u centru MZ Svojata, Šehid česmu i  prostor porodične ambulante.Svakako je za pohvaliti  čišćenje zbog čistoće i higijene samog prostora i zdravlja naših sugrađana. Dan ranije grupa volontera na čelu sa mjesnim imamom iz Svojata, kojima je njihov kraj u srcu, odazvali su se pozivu predsjednika MZ Svojat i uzeli učešće u čišćenju centra MZ, košenje oko Šehid česme, mijenjanje zastava i  odvoz smeća. Naši vrijedni vatrogasci  Omer Fejzić i Senad(Sudo) Mujagić su još sa svojom cisternom  saprali prljavštinu, koja se skupljala duži vremenski period. Zato sve pohvale za ova dva vrijedna čovjeka. Još  bih zamolio nadležne iz gradske uprave, pa i naše izabranik u Gradskom vijeću, da pokrenu inicijativu da se u svakoj mjesnoj zajednici gdje je to moguće,  postave hidranti, kako bi vatrogasci kada trebaju intervenisati mogli koristiti vodu u cisternu, da se ne bi vraćali u Živinice“, kaže nam Noćajević.

Tako to rade u Svojatu jer ne žele da panu u zaborav oni koji su svojim životima branili ove prostore, te otuda obaveza stalnog održavanja ovog “svetog” mjesto u središtu MZ Svojat.