Partner nastavlja projekat Bude neko, proizvodi eko

Partner nastavlja projekat BUDI NEKO, PROIZVODI EKO-Prijavi se na konkurs i osvoji nagradu!

Kao nastavak uspješno realizovanog projekta „Budi neko, proizvodi eko“, kojim je novčano nagradio uspješne poljoprivrednike koji posluju po eko principima,  Partner i u ovoj godini pokreće novi ciklus istoimenog projekta.

Partner, vodeća mikrokreditna organizacija u segmentu energijske efikasnosti i zelenog mikrokreditiranja, pokrenula je novi nagradni konkurs “Budi neko, proizvodi eko”, čiji je cilj stimulisanje eko poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini.

Javni poziv otvoren je do 15. juna, a namijenjen je individualnim poljoprivrednim proizvođačima registrovanim za uzgojnu i prerađivačku djelatnost u poljoprivredi, koji u svom načinu poslovanja, kao društveno odgovorni subjekti, vode brigu o očuvanju zdravlja i okoline, te direktno utiču i na povećanje svijesti javnosti o važnosti zdravlja i zdrave životne sredine.

Sve one koji se bave proizvodnjom zdrave hrane, a pri tome vode računa da ostvare ograničen utjecaj na okoliš odgovornim korištenjem energije i prirodnih resursa, očuvanjem ekološke ravnoteže i bioraznolikosti, povećanjem plodnosti tla, održavanjem kvalitete vode i slično, Partner poziva da podijele svoje ekološke prakse slanjem kratkog opisa o tome kako su organizirali svoju eko proizvodnju. Osim prezentacije provođenja trenutnih eko aktivnosti u proizvodnji, prijava treba da sadrži i opis budućih koraka kojima će se povećati ili unaprijediti eko otisak.

“Ulaganje u zdravlje treba biti osnovni princip svakog pojedinca i društva. Tržište ekoloških proizvoda je u kontinuiranom rastu, sve više jača potreba za zdravim životom. Eko namirnice sve su traženije, jer raste naša svijest o tome kakav uticaj imaju na zdravlje. Uzgoj hrane na ekološkim principima postaje sve popularniji u okruženju pa i kod nas, a cilj ovog projekta je da podržimo proizvođače koji se već bave ekološkom proizvodnjom, koji imaju potencijal da je dodatno razviju i prošire i tako ujedno budu pozitivan primjer drugim proizvođačima. Podsticanjem eko proizvodnje dugoročno se štiti naše tlo i zrak koji udišemo, voda koju pijemo kao i opstanak planete na kojoj živimo. Želimo pomoći i da se sa našeg lokalnog tržišta zadovolji sve veća potražnja potrošača za provjerenim ekološkim proizvodima. Kao važna grana ukupne privrede i poljoprivreda treba slijediti sve popularnije eko trendove, a nadam se da ćemo i tokom ovog ciklusa projekta “Budi neko, proizvodi eko” otkriti brojne pozitivne primjere eko proizvodnje u našoj zemlji”, izjavio je Senad Sinanović, direktor Partner MKF.

Na osnovu komisijske procjene, Partner će dodijeliti novčane nagrade za tri najbolje plasirana poljoprivredna gazdinstva, u iznosu od 3.000 KM za osvojeno prvo mjesto, 2.000 KM za drugo i 1.000 KM za osvojeno treće mjesto./Alena Kulenović Delić/

Više o konkursu na: https://www.partner.ba/javni-poziv-za-dostavu-prijava-budi-neko-uz-proizvodnju-eko