Počeo naučni događaj CMBEBIH’23  MEDICON2023

Danas je u Sarajevu otvoren prestižni svjetski događaj koji okuplja više od 300 naučnih, privrednih i političkih autoriteta iz 40 zemalja.

Riječ je o Međunarodnoj konferenciji o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH’23) i Mediteranskoj konferenciji za medicinski i biološki inžinjering i računarstvo (MEDICON‘23). Događaj će trajati od 14.-16. septembra u organizaciji  Društva za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Verlab Institutom i drugim partnerima.

Nakon uvodnog intoniranja himne, Naida Kundurović, koja je na otvaranju ceremonije pozdravila sve posjetioce, najavila je fascinantno video-putovanje kroz ljudsku evoluciju. Tokom video-prezentacije je istaknuto, između ostalog, da je danas, zahvaljujući tehnološkim dostignućima, ljudima dostupan cijeli svijet putem interneta i naprednih tehnologija.

U ime člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisa Bećirovića, prisutnima se obratio Mirza Kršo.

Kršo je u svom obraćanju naglasio da svi imamo razloga biti ponosni da se dvije ovako značajne konferencije dešavaju u Bosni i Hercegovini te da će BiH u toku tri dana biti u centru akademske i stručne zajednice iz oblasti medicinskog i biološkog inženjeringa. „Nauka mora biti osnova našeg razvoja, kako društva tako i ekonomije,“ naglasio je Kršo te posebno istakao da ne smijemo biti pasivni posmatrači tehnološkog napretka, već njegov aktivan član.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić nakon iskazanog zadovoljstva i zahvalnosti što je dio ove značajne konferencije, naglasio je da je Federacija BiH prepoznala potrebu ulaganja u istraživanje i razvoj, posebno kada je u pitanju razvoj zdravstvenog sektora. Ulaganje u obrazovanje nameće se kao jedan od ključnih preduslova razvoja i priključivanja savremenom društvu.

Edin Forto, ministar komunikacija i saobraćaja, naglasio je da su za cijelu Bosnu i Hercegovinu ovakvi događaji veliki izazov i da je građanima neophodno da usvajaju nova znanja u okvirima digitalnih dostignuća te da se mora više ulagati u istraživanja što bi doprinijelo društvu u cjelini.

“Stefano Ellero, šef Odjela za saradnju Delegacije Evropske unije, je istakao da su digitalna transformacija, evropski zeleni plan i zdrava društva, koja predstavljaju glavne teme Mediteranske konferencije za medicinski i biološki inženjering i računarstvo (MEDICON), također i temelj politike Evropske unije i da će nastaviti biti u fokusu partnerstva za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. ”Digitalnu transformaciju i inovaciju smatramo ključnim elementima društvenog i ekonomskog razvoja, a posebno privatni sektor i mala i srednja poduzeća koja predstavljaju okosnicu bh. privrede. Evropska unija trenutno pruža 14 miliona eura za digitalnu transformaciju malih i srednjih poduzeća u cilju poboljšanja njihovog učinka i konkurentnosti. Digitalna transformacija je i dalje ključna za kvalitet života svih građana BiH i razvoj privatnog sektora, tako da potičemo sve nivoe vlasti da stvore neophodne uslove za poticanje ove transformacije”, rekao je Ellero”.

Jasna Duraković, federalna ministrica obrazovanja i nauke je u svome govoru prisutnima istakla da je ovo sjajna stvar te da je značaj same konferencije naglašen i od strane premijera Nikšića i ministra Forte. Duraković je također podvukla važnost brzine i investiranja u nova znanja kako bi bh. Društvo išlo u korak sa svjetskim tehnološkim dostignućima.

Adriana Velazquez Berumen je video-putem naglasila da se tehnološki alati moraju iskoristiti u svakoj naučnoj oblasti, a posebno je važno koristiti ih u svrhe poboljšanja medicine.

Na kraju se, nakon srdačnog pozdrava, prisutnima obratila prof. dr. Lejla Gurbeta Pokvić te istakla da danas cijela BiH treba slaviti zajednički rad mnogih eminentnih stručnjaka i stručnjakinja te da je ovo prilika da se, pred mnogim gostima koji dolaze sa svih strana svijeta, pokaže da se i u BiH radi na usvajanju tehnoloških znanja i dostignuća. Moć tehnologije i inovacija mogu stvoriti kvalitetniju budućnost./Tim za medije/