Agrar:Mogu li proizvodi preko granice

Problem izvoza svježe šljive i kornišona puni samo hladnjače naših firmi izvoznika. Ovo je posljedica sporog izlaza preko granice radnim danima na graničnom prelazu Bosanska Gradiška, gdje fito inspektori Republike Hrvatske radnim danom rade do 15 sati, a ne rade vikendom.

” Na granici sa drugim državama oni rade 24 sata svaki dan. Proizvodne plantaže šljive koje su pred berbu i koje kupci u Njemačkoj očekuju, međutim,pitanje je kako sačuvati kvalitet kada na granici kamioni čekaju dva dana. Nakon što su prošli bezbroj dokumentacionih barijera, kontrola inspektora iz EU i ispunili stroge uslove, proizvođači i izvoznici krastavaca kornišona i šljive iz Bosne i Hercegovine ponovo su na koljenima. Višegodišnjim trudom i zalaganjem uspjeli su ući na tržište EU i nekoliko svjetskih tržnih centara u kojima plasiraju bh. proizvode, a sada zbog administrativnih procedura na graničnim prijelazima sa Hrvatskom tapkaju u mjestu. Prijete im i višemilionski gubici”,ističe Suad Selimović, stručni saradnjik za agrar u Privrednoj komori TK.

Grad Živinice je lider u proizvodnji kornišona u BiH, jer godišnje se u Živinicama proizvede više od 1000 t krastavca od čega je 70% prve klase, te proizvođačima bude isplačeno više od 1 milion KM. Ovo je rezultat projekta, Proizvodno edukativnog centra (PEC Toplice) Luteranskog svjetskog saveza čiji su agronomi obučili preko 1500 porodica u ovoj proizvodnji./Tim za medije/