Aidov sat obradovao Sidrana

Ovih dana u Živinicama je boravio istaknuti bosanskohercegovački književnik, akademik,Abdulah Sidran.Došao je podržat osnivanje Građanskog saveza BiH, a tokom boravka bio je okružen pažnjom domaćina.

Bio je vidno dirnut kada mu je naš živinički sajdžija, Aid Hasanagić, poklonio časovnik.Ovaj poklon dotakao je Abdulaha i proradile su emocije:

“Dirnut sam ovim gestom.Baš sam proteklih dana pravio novi razmještaj u stanu , tako da mi je falio jedan ovakav časovnik i ja se zahvaljujem za ovo darivanje, koje će me podsjećati na Živinice”, rekao je Sidran.

Aidu Hasanagću nije bilo teško odabrati poklon, o čemu je rekao:

“Svi mi imali smo čast što je u našoj sredini ovako velika ljudska gromada.Inače je sajdžijski zanat naša porodična tradicija i drago mi je što sam “potrefio” da se našem dragom Abdulahu dopao taj poklon”.

Da napomenemo da je Abdulah Sidran bosanskohercegovački pisac filmskih scenarija i drama, pjesnik, novinar. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća “Svjetlost”, Zmajeva nagrada, i druge).

Jedan je od najznačajnijih filmskih autora (scenarista) u ex-jugoslavenskoj kinematografiji (“Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu”, reditelja Emira Kusturice, “Kuduz” Ademira Kenovića, itd.).

Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu. Još bi se mnogo toga moglo napisati, al bolja je preporuka pročitati djela ovog istaknutog autora./Š.G./