Aktuelno:Predavanje na temu”Stop raku grliću materice”

U okviru projekta “Stop raku grlića materice” kojeg realizuju Katedra za ginekologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pod rukovodstvom dr. Dženite Ljuce, Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS” i Udruženje studenata medicine u BiH “BoHeMSA”,u utorak će biti održana edukativna predavanja u dva termina.

“Odlučili smo se za dva termina u Živinicama jer vlada zaista veliki interes za ovom vrstom edukacija. Ovo je ozbiljan javnozdravstveni problem od kojeg je stopa smrtnosti izrazito velika. Međutim, moramo znati da postoje metode prevencije raka grlića materice i te metode moramo primjenjivati. Iskreno se nadam da će ova, jedna u nizu edukacija, doprijeti do naših najdražih i da će im prvi korak u tome biti pregled, ako ga već nisu odradili’, kazala je studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Tuzli, Amna Begović.

U saradnji sa Crvenim križom Grada Živinice, u njihovim prostorijama sa početkom u 12 sati, održat će se prva edukacija a predavanja ženskoj populaciji svih uzrasnih grupa će držati studenti pete godine Medicinskog fakulteta Tuzla. Drugo predavanje će biti održano u prostorijama BKC Živinice sa početkom u 17 sati. Cilj projekta je da se upozna ženska populacija o mogućnostima prevencije nastanka raka grlića materica, ali i da im se ukaže na važnost redovnih pregleda.

Pozivamo vas da prisustvujete navedenom predavanju i diskusiji na pomenutu temu.