Badnji dan uz ražanj i lijepe riječi

Badnji dan i Badnja noć predstavljaju dan i noć iščekivanja, kada katolici vrše posljednje pripreme za dolazak Božića, najdražeg blagdana, koji se obilježava kao dan rođenja Isusa Krista.

Slovom takvih propisa danas je bilo kod mnogih naših obitelji, gdje su se vršile pripreme za blagdan i na ražnju okrenuli prasići.Tradicija se ne može prekinuti, ističu oni koji se pripremaju za veliko slavlje.

Obitelj Zdravka Mišića se okupila da zajedno pripreme božićnu gozbu, a tako je bilo i kod Mije Filipovića u Gornjim Živinicama, obitelji Tadić u Živinicama i još niz drugih obitelji Grada Živinice.

Kod Mije Filipovića sve ide u duhu Badnjaka i Božića.Obitelj Mišić božićni blagdan ukrasio je dolazak sina Borisa iz Minhena, pa su se zajedno našli kraj ražnja.

“Čestit i blagoslovljen Badnji dan”, poruka je od Mišića, okupljenih kraj ražnja.Ističu da čestike i lijepe želje stižu sa svih strana, od komšija do onih koji su poodavno preselili diljem svijeta, od Australije i Evrope do američkog kontinenta.

Stjepan Tadić je u krugu rodbine ponovo zajedno kraj ražnja.Dok se prasad okreću, uz mezetluke se razgovara i razmjenjuju tople božićne riječi.Anto Šimić je takođe ispoštovao božićne običaje i pripremio ražanj, a o ovim danima kaže:

“Ovo je dan prije Božića, dan kada se slavi rođenje Isusa Krista. “Badnjak” je također ime za drvo koje se pali na ognjištu za Badnjak. Na Badnjak se uređuje kuća za Božić, te se kiti božićno drvce. Tradicionalno se na Badnjak posti, iako Katolička Crkva post ne smatra obveznim.Po gregorijanskom kalendaru Badnjak pada 24. prosinca, te ga toga dana slave u katoličanstvu i protestantizmu”.

Pa neka je sretno i čestito-Čestit Božić svim našim sugrađanima katoličke vjeroispovijesti./Š.G./