Bajram Šerif Mubarek Olsun

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u srijedu, 28.juna 2023. godine, a bajram-namaz će se klanjati u 5.44 sati. Vrijeme neposredno do i tokom Kurban bajrama u životu muslimanskih zajednica i porodica pulsira posebnim duhovnim ozračjem kojeg karakteriziraju hadžijski obredi, pripreme za prinošenje bajramske žrtve, kurbana, učenje tekbira, te drugih priprema koje ovo posebno vrijeme sa sobom nosi.

Tradicija je da muslimani iz cijelog svijeta obavljaju obrede hadža, među kojima su i hadžije iz Bosne i Hercegovine. Tokom noći hadžije će iz Meke krenuti na Arefat, što predstavlja jedan od temeljnih obreda hadža. Nakon boravka na Arefatu, prvog dana Kurban bajrama, uslijedit će silazak hadžija na Muzdelifu i Minu radi bacanja kamenčića.

Nakon sabah namaza počinje učenje tekbiri-tešrika nakon obavljenih farz namaza i završava se sa ikindija namazom četvrtog dana Kurban bajrama. Također, dan uoči Kurban bajrama, Jevmu-l-Arefe, lijepo je da muslimani provedu u postu i na taj način dočekaju Bajram.Važna odlika Kurban bajrama jesu i pripreme za prinošenje žrtve, kurbana, kao važnog vjerskog čina koji u sebi nosi brojne poruke i snažnu simboliku.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

Prvog dana reisul-ulema organizira tradicionalno bajramsko čestitanje, od devet do 14 sati u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN