Barice:Otvorena Likovna kolonija Bosanska kuća

Danas je svečano otvorena Međunarodna Likovna kolonija “Bosanska kuća” ,u organizaciji familije Puzić.U autohtonoj, istorijskoj i intimnoj atmosferi, umjetnicima je omogućen kreativan rad, inspirisan bosanskim ambijentom, sa delicijama bosanske gastronomije – sofre, koju su pripremile žene iz udruženja Daire, iz susjednog mjesta Suha.

Ovdje će umjetnici stvarati svoja djela do 20 oktobra. u terminima od 12 do 18 sati, a došli su sa raznih strana naše i susjednih država, iz Beograda, Kraljeva,Vinkovaca, Zavidovića, Mostara,Sarajeva, Berlina, Tuzle, Zenice i drugih gradova.

Organizatori Likovne kolonije su „ BOSANSKA KUĆA“ – Familija Puzić i akademski grafičar Senaid Buljubašić. Program je počeo nastupom Udruženja sazlija Sevdah iz Živinica, a potom su se gostima obratili domaćini i zvaničnici.Domaćin Mirsad Puzić se zahvalio prisutnima, kao i umjetnicima, te svima koji su dali doprinos uspjehu ove umjetničke manifestacije.Posebno priznanje odato je porodici Puzić koja baštini običaje i kulturu ovih prostora.U ime Turističke zajednice TK obratila se dr.Merima Aljić:

„Očuvanjem uspomene na naše običaje čuvamo i našu tradiciju, kulturu ovih prostora.Veliko hvala porodici Puzić, koja je uspjela očuvati ovaj prelijepi ambijent i obnoviti staru porodičnu kuću koja će uvijek podsjećati mlade generacije na život u prošlim vremenima i mi to ne trebamo nikada zaboraviti“.

U ime Grada Živinice obratio se sekretar lokalne administracije Suvad Butković, koji je obećao podršku ovakvim i sličnim projektima, a sve u cilju očuvanje naše tradicije, te je proglasio otvorenom Likovnu koloniju „Bosanska kuća“, jedinstven kulturni događaj kod nas./Š.G./