Bazeni izletište Toplice

Došli su topli dani, a to je dobar znak da kupališta ožive, kojih na našem području ima u izobilju.Rijeke rjeđe zbog prljavštine, ali ne manjka jezera, naravno bazena bi moglo biti i više.

Ovoga puta više riječi bit će o bazenu na rječici Toplici.Toplica je 1975.godine kaptirana u Regionalni vodovod Tuzla, Živinice i Lukavac, čime je u znatnoj mjeri umanjena prirodna ljepota ove rijeke.Stalna temperatura vode iznosi od 20 do 22 stepena, a kad tome dodamo ljepotu prirodnog pejzaža, ne čudi što je izvor Toplice bio dugo godina omiljeno izletište.

Odmah nakon odbrambeno oslobodilačkog rata na izvorištu Toplice izgrađen je bazen, a činu svečanog otvaranja prisutni su bili tadašnji predsjednik općine Živinice Osmo Forčaković i premijer u Vladi TK Hazim Vikalo, koji su presjecanjem vrpce označili otvaranje ovog zanimljivog rekrativnog objekta.

Početak sezone kupanja izmamio je mnoge da dođu na bazen Toplice, pa su tako danas ovdje ugostili državne prvake BiH u rukometu, mladu ekipu Konjuha, koja će uskoro na regionalni turnir u Beograd.Svakodnevno bazeni Toplice postaju omiljeno mjesto za mnoge koji žele lijep prirodni ambijent i ugodnu vodu za kupanje.

Od 2008.godine bazenom rukovodi Udruženju građana NK Toplice Lukavica Gornja, dodjeljeno od strane općine Živinice.Bazen i drugi sadržaji su lijepo uređeni, te se ovdje može lijepo provesti cio dan.Popularna je i cijena,  cio dan se možete kupati za svega 2 KM./Š.G./