BISNODE želi sretan 8.mart

Osmi mart, međunarodni praznik žena, slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog pola. A za njega su se izborile upravo radne žene. Jer„Želiš li da se o nečemu govori, pitaj muškarca, želiš li da nešto bude napravljeno, pitaj ženu.“ Stoga nas ni ne čudi činjenica da nešto više od petine od ukupnog broja bh. kompanija kojima su žene vlasnici ili menadžeri, kreiraju gotovo polovicu prihoda i radnih mjesta u BiH.

Bisnode, kao društveno odgovorna kompanija, daje svoj doprinos osnaživanju žena, posebno u biznisu. Jedan od načina je organizacija Kluba Visokih peta, aktivosti koja pruža podršku ženama poduzetnicama i uopšte, ženama u biznisu. U pitanju je projekt posvećen poslovnim ženama, prije svega poduzetnicama i menadžericama, kojom kreiramo platformu za stvaranje novih poslovnih prilika za žene u biznisu. U četiri druženja u 2018. Klub je ugostio preko 200 poslovnih žena, iz više od 100 bh. kompanija i obrta, 30 kompanija i obrta je ispričalo svoju priču a predstavili smo više od 20 originalnih brendova bh. poduzetnica. Druženja Kluba Visokih peta kao poslovnog networking eventa dala su korisne poslovne kontakte i lijepa prijateljstva. S ponosom možemo reći da je ovo projekt posvećen ženama sposobnim da svojom pozitivnom energijom postignu gotovo sve.

Osim toga, po svom core biznisu, Bisnode veliku pažnju posvećuje rezultatima kompanija u kojima su žene vlasnici ili u menadžmentu, promovirajući njihova postignuća. Analitik akoju smo radili za BiH pokazuju da je takvih u BiH 23,8% a da te kompanije kreiraju 44,1% ukupnog broja radnih mjesta i 39,8% prihoda bh. ekonomiji. U FBiH je više žena u menadžerskim strukturama nego u RS, a u RS je više žena vlasnica kompanija nego u FBiH. Statistika pokazuje da kompanije koje vode žene imaju manje problema u redovnom poslovanju Interesantno da većina kompanija kojima rukovode žene dolaze iz oblasti zdravstva.

Žene u bh. biznisu pokazuju zaista izuzetne rezultate a posebno mjesto zaslužuju male poduzetnice i vlasnice kompanija, na kojima je još veći pritisak i odgovornost. Onesvojim ustrajnim radom i razvijanjem sebe kao ličnosti a zatim i svog biznisa, čine okosnicu promjene položaja žene u našem društvu.

Stoga ako iskombinujete citate poznatih uspješnih žena različitog porjekla, obrazovanja i životnog iskustva, političarke Eleanor Roosevelt, pjevačice Pink i glumce Rozen Bar, dobićete izuzetan savjet za kraj: „Niko te ne može natjerati da se osjećaš manje vrijednom bez tvog dopuštenja! Suština je u tome da budete živi i neustrašivi, a ne da sjedite i ćutite kao što bi neki ljudi voljeli. Jedna stvar koju žene moraju da nauče je da im niko neće dati moć. Sama je jednostavno uzmeš”./Darija Marković/