BISNODE:Stvarna vrijednost certifikata

Bisnode BH je jučer (11. 06.) u Sarajevu organizovao Panel diskusiju u kojoj su eminentni stručnjaci i nosioci certifikata za kvalitet razgovarali o stvarnoj vrijednosti i benefitima certifikata za unaprjeđenje poslovanja kompanija.

Ovo je bila i prilika da Bisnode prezentira analizu bonitetno izvrsnih kompanija u BiH i najavi da će uskoro imati i informacije o poslovanju kompanija iz Brčko Distrikta BH, što znači da će prvi put jedna analitičko-bonitetna kuća imati podatke kompletne Bosne i Hercegovine.

U diskusiji su učestvovali: direktor Financijsko-informatička agencija FBiH – FIA Esad Mahmutović; predstavnik Asocijacije za Kvalitet u BiH, Goran Tešanović, pomoćnik direktora za ocjenu usklađenosti, BAS – Institut za standardizaciju BiH; te nosioci Bisnode Zlatnog certifikata bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznate potvrde kvaliteta poslovanja: Branimir Muidža, generalni direktor za BiH i Hrvatsku Tvornica cementa Kakanj; Zoran Maros, generalni direktor FIS Vitez; Slavko Kostić, direktor RECA d.o.o. Sarajevo, kao i prof. dr. sc. Božo Vukoja, ovlašteni revizor, iz kompanije Revident iz Gruda. Bisnode BH je predstavila direktorica Zlata Mulać Jagličić, a panel je vodio Damir Sokolović, direktor konsultantske kuće DS Savjetovanje iz Sarajeva.

Cilj panel diskusije je približavanje ove interesantne teme javnosti ali i njeno senzibiliranje prema svim segmentima koji je čine, od osnove koja kreće od financijskih izvještaja do pravne regulative za strandardizaciju.
Uvod u temu bila je analiza bonitetno izvrsnih kompanija u BiH, njihov značaj te potreba za validnom potvrdom kvaliteta poslovanja, u svrhu unaprjeđivanja ugleda i povjerenja u domaćoj i inozemnoj poslovnoj zajednici.

Zaključci panel diskusije

Generalni zaključak diskusije bio je da certifikati, ukoliko imaju transparentnu i mjerljivu osnovu, i dodjeljeni su od strane validnih tijela koja imaju međunarodnu verifikaciju, daju izuzetnu vrijednost kompanijama koje ih posjeduju, bilo da je riječ o certifikatu za kvalitet proizvoda i usluga ili poslovanja u cjelini. Isticanje ovakvih potvrda kvaliteta i održavanje kvaliteta prema njihovim standardima zasigurno će biti podstrek za unaprjeđenje poslovanja kompanija i samim tim, generalno ekonomije BiH.

Svaki od učesnika dodao je i zapažanja kao i zaključak iz ugla svoje prakse poslovanja:

Esad Mahmutović, direktor Financijski informatička agencija FBiH – FIA: „Većina analiza za ocjenu kompanija kreće od financijskih izvještaja, koji jesu zakonska obaveza, ali zapravo bi kompanijama trebali značiti referencu za iskazivanje rezultata i transparentnosti poslovanja, za pronalaženje novih poslovnih partnera – primjer je i bonitetna ocjena koju Bisnode kreira na osnovu financijskih izvještaja i ugrađuje ga u izračun bonitetne izvrsnosti. Da bi postigli svoj cilj kao registar financijskih izvještaja i adekvatan izvor validnih podataka, koji sprječava njihovu zloupotrebu FIA intenzivno radi na uvođenjem reda u predavanje financijskih izvještaja, pokazivanjem transparentnosti kompanija koje dobro posluju ali i eksponiranjem kompanija koje ne izvršavaju svoje obaveze. Na taj način uticaće i na kvalitet informacija koji korist bonitetno-analitičke kuće“.

Božo Vukoja, ovlašteni revizor, Revident d.o.o. Grude:

„Vrijednost Zakona o računovodstvu u BiH je što slijede promjene u međunarodnim računovodstvenim standardima, koje revizori moraju poštovati, što daje vrijednost revizorskim izvještajima. Smatram da bi uvođenje bilješki u završne izvještaje, praćenje međunarodnih standarda ili i aktiviranje određenih institucija, koje bi trebalo da prate ocjenu BiH u međunarodnoj zajednici – postoji bonitetna ocjena države, koja joj omogućava pristup EU fondovima – dale izuzetne rezutate. Mi imamo Bisnodeov certifikat, jer smo pri učlanjenu naše revizorske kuće Revident Grude u UHY, vodeću mrežu neovisnih računovodstvenih i konzultantskih kompanija (koliko je značajna govori i preko 40 godina rada, u preko 300 glavnih poslovnih centara u 100 zemalja), vidjeli da oni priznaju Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, i da se većina evropskih članova identifikovala ovim certifikatom kao dokazom kvalitete poslovanja“.

Goran Tešanović, pomoćnik direktora za ocjenu usklađenosti, BAS – Institut za standardizaciju BiH, predstavni Asocijacije za kvalitet u BiH: „Potrebno je zaustaviti poplavu certifikacijskih tijela iz drugih država, regulisati njihovo djelovanje na području BiH, te regulisati izradu bh. standarda i uskladiti ih sa međunarodnim standardima. To je pravi put za izdavanje kvalitetnih i priznatih certifikata ove oblasti“.

Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj, članica HeidelbergCement grupacije za BiH i HR:

„Problem vrijednosti u BiH je dublji, od problema kupovine diploma, jer, ako možemo kupiti potvrdu da smo se osposobili znanjem za nešto, iako nismo, pa što onda ne smatrati da možemo kupiti i potvdu kvaliteta, iako je nemamo. Ljudi s kupljenom diplomom sigurno se neće zaposliti u kvalitetnim kompanijama, a možda doguraju jednog dana i do mjesta sa koga mogu uticati na kvalitet poslovanja privrede ili određivanja vrijednosti kvaliteta i definiranje standarda, stoga postoji potreba za senzbilirnjem javnosti o ovoj temi.

Radeći u dvije države istodobno, shvatio sam da su postulati poslovanja zapravo svuda isti, da tražiš kvalitetnog poslovnog partnera koji je platiša, i da želiš sebe pokazati takvim, a za to je ponekad potrebno imati dokaz iz validnih izvora. Stoga postoji potreba za sticanjem i isticanjem certifikata čija osnova je transparentna i mjerljiva./Darja Marković/