BK Živinice:Peticija za spas ZP Konjuh

Poštovani, u subotu će biti održana peticija za naš Konjuh i tiče se svih građana našeg grada, te Vas ovom prilikom molim da podijelite na vasoj web stranici ovaj poziv. Peticiju predvode aktivisti Karton Revolucije.

Njihov poziv da se priključimo peticiji prenosimo u potpunosti:

Kroz svoje digitalne sadržaje promovišemo demokratiju, antifašizam, delegiramo aktuelne probleme na način razumljiv običnom građaninu i prihvatljiv svima ali se i jako borimo protiv korupcije u svim sektorima. S tim u vezi od mjeseca aprila sprovodimo aktivnosti sa ciljem spriječavanja zloupotrebe zakonskih regulativa, korupcije i nepotizama u odgovornim kantonalnim institucijama i preduzećima, kako bi zaustavili ekocid i uništavanje prirodnih resursa na prostoru Zaštićenog pjezaža “Konjuh”.

U ovom mjesecu planiramo organizovati potpisivanje peticije u tri grada/općine Tuzlanskog kantona: Banovići, Živinice i Tuzla koja će imati za cilj:
– Izmjenu i dopunu zakona u ZP „Konjuh” u kojem će se zahtjevati potpuna zabrana eksploatacija prirodnih resursa u privredne i druge svrhe u zoni B1
– Povećanje ovlasti nadzornika ZP “Konjuh” kako bi mogli kažnjavati prestupnike.

Peticija će se održati 24.9.2022. godine (subota) a vas pozivamo da nam se pridružite na potpisivanju peticije u nekom od sljedećih termina i gradova/općina i svojim dolaskom ustanete u odbranu planine Konjuh:
– Živinice (centar) od 11:00 do 13:00
– Banovići (centar) od 14:00 do 16:00
– Tuzla (Trg slobode) od 19:00 do 21:00.

S ciljem zaštite i očuvanja izvornih prirodnih vrijednosti Konjuha, Skupština Tuzlanskog kantona 2009. godine usvojila je Zakon o proglašenju dijela područja planine zaštićenim pejzažom Konjuh. Međutim, ovaj prostor je samo zaštićen na papiru a u praksi se ne razlikuje od naprimjer šume na Majevici jer je sječa samo zabranjena u zoni A (koja čini samo 30 % ukupne površine) dok je u zoni B i C sječa dozvoljena./Biciklistički klub Živinice/

KONJUH NAS ZOVE!