BKC TK-Promocija knjige “Bitka na Karušama, bosanski Bedr mart 1993.”

Jedinice Armije Bosne i Hercegovine su se na ušću rijeke Usore u Bosnu, na lokalitetu Karuše, nadomak grada Doboja (današnja općina Doboj-Jug) od 18. do 21. marta 1993. godine suprotstavile se daleko nadmoćnijem neprijatelju i odvratile ga od osvajačkih planova zauzimanja slobodnih teritorija i putnih komunikacija prema Zenici, odnosno Tesliću.

U toj borbi sa oklopnjacima i tehnikom bivše JNA, koja je ostavljena vojsci RS-a, agresoru su nanijeti ogromni gubici u ljudstvu i tehnici, a na strani Armije BiH u toj bici živote je dalo šest pripadnika, od kojih su trojica posthumno odlikovana Zlatnim ljiljanom.Mjesto na kojem se odvijala ova bitka i danas svjedoči o tim danima jer se na Karušama nalazi groblje neprijateljskih tenkova.

Jedan od oficira ARBiH, odnosno njene 203. slavne mt. br. brigade Doboj Bosna, koja je bila u sastavu tek oformljenog OG 7 Jug Mujo Avdić, istrajno je zapisivao svaki detalj bitke i sve to uobličio u knjigu pod nazivom “Bitka na Karušama, bosanski Bedr mart 1993.”.Autor knjige prof. Mujo Avdić ranije je za medije istakao da se knjiga ne prodaje, kao što se ne prodaju sloboda i slobodna i nedjeljiva Bosna i Hercegovina.

– Knjiga se poklanja radi istine, jer se našim budućim generacijama stalno trebaju prenositi saznanja o ovakvim zbivanjima, da se nikada i nikome više ne ponovi – istakao je prof. Mujo Avdić.

Tuzlanska promocija, koja je nakon Doboj Juga i Sarajeva, treća promocija ove knjige, zakazana je za četvrtak 8. februar 2024. godine u Plavoj sali JU Bosanski kulturni centar TK sa početkom u 17 sati. Na promociji će pored autora govoriti predstavnici izdavača, brigadir ARBiH Sakib Kurtić i general ARBiH Džemal Merdan.

Promociju organizuju JU BKC TK i JU Opća biblioteka Doboj Jug, izdavač knjige, koja iz štampe izašla 2022. godine./JU BKC TK/