BKC TK:Počeo 13.Festival “Sevdalinko u srcu te nosim”

U Bosanskom kulturnom centru Tuzla jučer je počeo 13. po redu Festival Sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”.

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvrjedniju muzičku baštinu naših prostora.

Festival sevdalinke trajat će od 02.11. do 04.11. 2021 godine.Na Festivalu je se održalo takmičenje harmonikaša.Na ovogodišnjem 3. Međunarodnom takmičenju harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana” su uvedena nova pravila:

Pobjednik kategorije 2. Međunarodnog takmičenja harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana” bez obzira na starosno ograničenje stiče pravo da se takmiči u narednoj kategoriji 3. Međunarodnog takmičenja “Sevdalinko harmonikom opjevana”.

Titula pobjednika takmičenja “Sevdalinko harmonikom opjevana” – SVEUKUPNI POBJEDNIK, može pripasti svim takmičarima iz svih kategorija, a apsolutni pobjednik takmičenja “Sevdalinko harmonikom opjevana” dobija na poklon profesionalnu harmoniku.

Ovogodišnji pobjednici su:
Nikola Lukić – Sveukupni pobjednik 3. Međunarodnog takmičenja harmonikaša
Ivana Petaković i Lazar Stanojević – kategorija dueti
Hazim Mehmedić – kategorija juniori
Lazar Stanojević – kategorija mlađi juniori
Bakir Kunić – stariji pioniri
Nemanja Pavlović – pioniri

Takmičarska noć pjevača će se održati večeras 03.11. u Bosanskom kulturnom centru od 19:30h. Riječ je o autorskim kompozicijama u duhu sevdaha koje će biti propraćene nagradama za muziku, tekst i aranžman. Ono što je svojstveno kao ideje i produkt Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” jeste glavna nagrada Plaketa Safet Isović koja je zaštićena na Institutu za intelektualno vlasništvo i produkt je ovog festivala od prije nekoliko godina.

Kompletan program možete pogledati na LINKU.