Bunski kanali očišćeni-na redu nove akcije

-Na Bunskim kanalima prikupljeno 16 vreća otpada, najviše vlažnih maramica i plastike

-Šta mi čekamo, ko će očistiti slivove rijeke Spreče

Bunski kanali su prirodni fenomen koji je još 1970. godine proglašen zaštićenim područjem prirode, a svojom ljepotom privlači posjetioce iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i mnogo šire. Međutim, iako već godinama aktivisti upozoravaju na važnost očuvanja ovog prirodnog bogatstva, još uvijek je veliki broj onih koji se nesavjesno odnose prema Bunskim kanalima ostavljajući velike količine otpada.

„Na Bunskim kanalima uvijek je najviše vlažnih maramica koje je veoma teško sve pokupiti jer se velika količina zalijepila za drveće i grane. Također, prikupili smo veliku količinu plastike i ostalog otpada koji posjetioci ostavljaju. Ovakav nemar je zaista nerazumljiv jer se radi o jednom prelijepom prirodnom bogatstvu koje bismo trebali svi čuvati i brinuti o tome da bude uvijek čisto jer se radi o prirodnom raritetu na Balkanu gdje se sastaju dvije rijeke – Buna i Neretva“, kazali su iz Omladinskog kluba „Novi val“, koji je nedavno održao akciju čišćenja otpada sa ovog područja zajedno sa kompanijom Molson Coors BH i njihovim brendom Ožujsko pivo.

Akcija čišćenja Bunskih kanala je organizovana u sklopu kampanje „Čuvaj, pazi, ne bacaj!“ koju provodi kompanija Molson Coors sa Ožujskim pivom, a kojoj je cilj da podigne svijest kod ljudi o važnosti očuvanja okoline.

U toku akcije na Bunskim kanalima prikupljeno je 16 vreća otpada i prisustvovalo je 14 učesnika. Sav otpad je po završetku akcije prebačen na deponiju, a organizatori akcije su poručili kako bi svi trebali malo više voditi računa o tome kakvo stanje ostavljaju iza sebe nakon posjete bilo kojoj lokaciji u prirodi./M.P./

Tako je to na Bunskim kanalima.Šta mi čekamo, ko će očistiti sliv rijeke Spreče, a i samu Spreču?

Video sa akcije čišenja Bunskih kanala možete pogledati na sljedećem linku https://www.youtube.com/watch?v=Fc1GdT7zcGo.