CEE: Održana radionica na Zlaći

U okviru projekta „Partneri za prirodu“ Centar za ekologiju i energiju je organizirao dvodnevnu edukativnu radionicu na Zlači koja se nalazi u Zaštićenom pejzažu Konjuh. Na radionici su učestvovali predstavnici Vijeća mladih iz Gračanice, Ljubitelji prirode „Veco i Beco“ iz Lopara, Eko ronjenje iz Lukavca i Centra za istraživanja i poslovnu edukaciju iz Zvornika, mlade osobe iz četiri partnerske organizacije.

Mladi su prezentirali rad svojih organizacija i Eko akcije koje su realizirali u okviru projekta „Partneri za prirodu“. Na radionici na Zlači su se dodatno povezali mladi iz 4 lokalne zajednice iz FBiH i RS, ragovarali su o saradnji i zajedničkom doprinosu nastavku kontinuirane zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena
Ekspertice na projektu su govorile o projektu Zaštićenog pejzaža Konjuh i značaju realizacije ekoloških projekata za zaštitu okoliša.

Oba dana boravka na Zlači smo organizirali obilazak/šetnju i mladima približili ogromno prirodno bogatstvo planine Konjuh, koga čine biodiverzitet, prekrasne pejzažne vrijednosti, hidrološke vrijednosti, kulturno istorijski spomenici. Razgovarali smo o Zelenoj mreži i mogućim aktivnostima svih učesnica na projektu, koje donosi članstvo u Zelenoj mreži.

Dvodnevna edukacija je organizovana u okviru projekta „Partneri za prirodu“ koji je dio projekta „Jačanje zelene mreže u BiH“, kojeg uz finansijsku podršku Ambasade Republike Italije u BiH, implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH)./Press CEE/