CEE: Zajednički projekt “Partneri za prirodu”

Centar za ekologiju i energiju (CEE), zajedno sa parnerima na projektu, Vjećem mladih Gračanica, Udruženjem Ljubitelja prirode “Veco i Beco” iz Lopara, Eko ronjenje iz Lukavca i Centrom za istraživanje i poslovnu edukaciju“ iz Zvornika krenuli su sa realizacijom projekta “Partneri za prirodu”.

Svrha projekta „Partneri za prirodu“ je uspostavljanje saradnje 4 organizacije/udruženja mladih iz FBiH i RS sa ciljem da se povežu kroz omladinski aktivizam i njihovom saradnjom doprinesu zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena.

Na području Lopara bit će uređena šetačka staza u blizini izletišta Površnice i organizirana akcija košenje trave na dva sportska terena (fudbalska). Tri odabrane lokacije na području Opštine Zvornik će biti ozelenjene sa 65 sadnica platana. Mladi aktivisti iz Gračanice će uz akciju čišćenja i postavku 2 klupe sa obručima za kese za smeće urediti izletište koje je blizu urbane zone Gračanice. Ronioci iz Lukavca će očistiti dno jezera Modrac od olupina i drugog čvrstog otpada u površini cca 1000 m2 i očistiti obalu jezera Modrac u dužini od 400 metara. Centar za ekologiju i energiju će u martu za sve učesnike projekta organizirati dvodnevnu edukativnu radionicu na Zlači koja se nalazi u zaštićenom području Konjuha.

U naredna dva mjeseca planiramo realizaciju svih navedenih akcija – PRIDRUŽITE NAM SE!
Za više informacija kontaktirajte nas na e-mail: amira.kunto@ekologija.ba
Projekt se sprovodi u sklopu projekta Jačanja Zelene mreže u BiH, kojega uz finansijsku podršku Ambasade Republike Italije u BiH implementira i sufnasira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH)./CEE/