CK TK: Održan “Sajam 60+” za osobe starije životne dobi

U organizaciji Crvenog krsta/križa Tuzlanskog kantona danas je u Domu penzionera u Tuzli organizovan “Sajam 60+”. koji je okupio desetak udruženja koja se bave problematikom osoba treće životne dobi.

Koordinatorica Crvenog križa Švicarske Amela Fočić o pomenutom Sajmu 60+ kaže:

“Drago nam je da su se okupila udruženja s područja TK i to ona koja mogu nešto ponuditi starijim osobama, dakle osobama treće životne dobi.Tako smo imali razne ponude, poput njege i pomoći u kući, banjsko liječenje, ortopedska pomagala, Bibilieka Derviš Šušić je ponudila prigodan asortiman knjiga, te razne voćne prerađevine. Inače, aktivno starenje znači starenje uz dobro zdravlje i aktivno sudjelovanje u društvu, veću nezavsnost u svakodnevnom životu i veću građansku uključenost”.

Među izlagačima svojih aktivnosti na Sajmu 60+ bila je i Sekcija Zlatna dob Crvenog križa Živinice. Predsjednica Sekcije Nađija Hodžić je rekla o svojim prvim utiscima:

“Mi smo na prikladan način predstavili naše aktivnosti u slici, riječi i pjesmama članice Mire Boro. Na panou smo postavili fotografije iz kojih se vidi čime se bavimo i kako pomažemo aktivnost i zdravo starenje.Poznato je da se bavimo humanitarnim radom, organizujemo izlete, druženja, saradnja sa sličnim udruženjima i javnim ustanovama, školama, okupljamo se svakog četvrtka i planiramo aktivnosti, tako da obogaćujemo sadržaje iz dana u dan”.

Među posjetiocima zapazili smo Ratka Banovića, koji je pun hvale za ono što se moglo vidjeti na ovom neobičnom Sajmu.U ekipi CK TK bili su živinički aktivisti iz Tima mladih Selma Noćajević i Abdurahman Aljić, koji su bili na usluzi posjetiocima, te su mjerili šećer u krvi i pritisak, što je naišlo na odobravanje pa su mnogi iskoristili priliku da odmah saznaju “na čemu su”./Š.G./