CK: Zlatna dob obilježila 8.mart

Izgleda da su danas članice Sekcije Zlatna dob Crvenog križa prve obilježile praznik 8.mart.Okupljaju se svakog četvrtka, pa je tako današnji “radni dan” poslužio za proslavu, te su za ovu priliku obezbijedile i muziku uživo.

Predsjednica Nađija Hodžić je čestitala okupljenim članicama Dan žena, a potom je podsjetila na ovaj značajan dan u razvoju svjetskog pokreta za prava žena i između ostalog je rekla:

“Prvi Dan žena obilježen je 8. marta 1909.godine u Sjedinjenim Američkim Državama, deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih istorijskih događaja, njime se obilježava požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine, u kojem je stradao velik broj žena. Dan je to koji slavi privredna, politička i društvena dostignuća žena kroz povijest pa sve do danas.

Dan žena predstavlja istrorijsku borbu koju su žene morale voditi da bi uživale jednaka prava kao muškarci. Dobile su pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na odabir majčinstva, pravo na obnašanje svih funkcija u društvu, te sva temeljna prava osigurana zakonima.Upravo zato Dan žena predstavlja podsjetnik na sve ono što su žene dosad postigle, te poticaj za sve ono što se još može učiniti kako bismo živjeli u ravnopravnom društvu bez predrasuda i diskriminacija”, istakla je Nađija Hodžić.

Ideja da se obilježava Međunarodni dan žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su demonstrirale 8. ožujka 1857.godine u New Yorku zbog loših radnih uslova i niskih plaća. Rastjerala ih je policija, a one su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Već dvije godine kasnije održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale te je ustanovljen Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistice Klare Cetkin.Iduće godine Dan žena obilježilo je više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Veliko iznenađenje danas su članicama Zlatne dobi pripremili prosvjetni radnici Prve osnovne škole.Naime Aktiv učitelja od I do IV razreda izneeda se pojavio u prostorijama Crevenog križa, gdje su članice zlatne dobi proslavljale 8.mart. Svim članicama poklonili su po karanfil, kao i tortu specijalno napravljenu za ovu priliku.

“Htjeli smo izenenaditi članice Zlatne dobi, s kojima duži period sarađujemo, tako što naša djeca pripreme za njih program povodom državnih ili vjerskih praznika, a i članice dolaze u našu školu na svečane akademije ili neke druge događaje, kakav je bio Dan jabuke i sl.Zadovoljstvo nam je kad vidimo da se žene starije dobi redovno okupljaju i da organizuju razne korisne akcije, kao što su humanitarne za pomoć drugima, tako da smo na ovaj način još jednom pokazali da smo uz njih i da ćemo nastaviti našu saradnju”, rekao je profesor razredne nastave Avdo Memić.

Obilježavanju 8.marta-Dana žena svojim prisitvom su uveličalki Amela Fočić-predstavnica Crvenog križa Švicarske i mentor Fuad Okanović.

Danas su članice Zlatne dobi bile oduševljene nenajavljenom posjetom i čestitkama živiničkih prosvjetara, pa je utoliko iznenađenje bilo veće. Osim prosvjetara i OO CK Živinice je poklonio članicama karanfile,Zajedničko druženje je nastavljeno, a slavilo se uz muziku uživo i “švedski sto”./Š.G./