Crveni križ: Non stop na zadatku

Danas su članovi Mobilnog tima i medicinske sestre “Programa njege i pomoći u kući” obavljali niz aktivnosti koje se tiču pandemije COVID – 19.Obavljeno je 10 intervencija dostave hrane i potrepština osobama koje imaju iznad 65 godina i koje mjerama zabrane kretanja ne mogu izlaziti iz svojih domova.

Za 5 osoba izvršena je usluga kupovine lijekova i odlazak po recepte kod porodičnog ljekara.Jednoj osobi starije životne dobi, koja živi sama uručen je paket hrane i higijene.

Izvršena je distribucija zaštitnih maski, njih 150, koje je donirala firma d.o.o. Dezen. Maske su uručene osobama koje su u direktnoj opasnosti od zaraze koronavirusom (dostavljači hrane, trgovinski radnici, bankarski zaposlenici, zaposlenici obezbjeđenja, policijski službenici i sl.).

Pored toga po naređenju Kriznog štaba stupili smo u kontakt sa predsjesnicima mjesnih zajednica sa područja Grada Živinice, koji su dobili zadatak da provjere potrebe lokalnog stanovništva i uz koordinaciju Crvenog križa izvrše distribuciju. Crveni križ će putem CALL centra i upitnika izvršiti analizu o kojim licima se radi i koliki je faktor rizika.

Ostajemo u pripravnosti 24h i u službi humanosti. Svuda za sve!/Tim za medije/