Crveni križ: Obilježile Dan starih osoba

U prostorijama Crvenog krsta/križa Živinice obilježen 1.oktobar, Međunarodni dan starijih osoba. Sekcija Zlatna dob pri Crvenom krstu Živinice djeluje već šest godina i za taj period članice ove sekcije postizale su značajne rezultate u raznim oblastima.

Današnje slavelj uljepšali su članovi kolektiva Prve osnovne škole Živinice i kvartet harmonika učenika Osnovne muzičke škole iz klase profesora Harisa Muminovića.

Početak obilježavanja Dana starih osoba počeo je podsjećanjem na ovaj datum prigodnim referatom Milosave Gadžo-sekretarom i članom Odbora Sekcije Zlatna dob:

“Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990.godine, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima”.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991. svake godine 1.oktobra.
“Poznato je da naša sekcija Zlatna dob ima niz aktivnosti pa bi se moglo reći da smo uključeni u proces aktivnog starenja.Redovno se sastajemo svakog četvrtka i dogovaramo naredne aktivnosti. Mada imamo skromne penzije, ipak smo uključeni u pomoć onima koji imaju još manje, tako da su naše humanitarne akcije mnogima pomogle. Razvili smo usješnu saradnju sa sličnim udruženjima i sekcijama za osobe starije životne dobi.Takođe organizujemo izlete i ekskurzije”, istakla je Milosava Gadžo.

Potom su predstavni Prve osnovne škole poklonili Zlatnoj dobi sliku-umjetničko djelo kolege profesora Adisa Šabanovića, koje će krasiti prostorije Crvenog krsta/križa.Profesorica Brankica Kovačević Salibašić je tom prilikom istakla kako saradnja Prve OŠ i Zlatne dobi traju gotovo od samog početka i da rado dolaze s učenicima da proslave razne praznike, pa i Dan starih osoba.

Uz to prosvjetari su tortom zasladili današnje svečanosti starijih sugrađanki.Razlog da kolegice počasti tortom imala je i Koviljka Peći, koja je danas obilježila i svoj 80.rođendan i tom prilikom je rekla:

“Zadovoljna sam i sretnqa što slavim jubilej u ovako lijepom društvu, tako sada kada je Međunarodni dan starih osoba i moj je rođendan, te se ova dva datuma podudaraju”.

Uslijedile su čestitke Koviljki Peći, pjesmom Sretan rođendan koju su izveli svi prisutni na ovom skupu.

Član Odbora ZD i ranija predsjednica Mira Boro iskoristila je priliku za kratku promociju svoje knjige Zlatna dob i recitovala je svoju novu pjesmu pod naslovom Neostvarena želja.

Članice Zlatne dobi Nizama Jahić, Rada Gužvanj, Božana Glavočević, Bahra Avdaković i Alija Šarić nam pohvališe današnju vrlo dobru organizaciju svečanosti, gdje je sve proteklo u najboljem redu.Sve su se zahvalile Prvoj osnovnoj školi i kvartetu harmonika naših mladih sugrađana koji su svojim sevdalinkama na harmonici uljepšali Međunarodni dan starih osoba./N.Č./