Crveni križ:Mladi stižu svuda

Crveni križ/krst Grada Živinice i ovoga puta uzeo je učešće na manifestaciji povodom obilježavanja 25.godišnjice genocida u Srebrenici.Jedan dio ekipe je određen na ovogodišnji Marš mira, dok je drugi dio logističke podrške na terenu. Učešće u ovoj manifestaciji uzelo je 20 naših volontera.

To je samo dio priče o Crvenom križu/krstu Grada Živinice, koji postiže sve značajnije rezultate.Tako je to i u ovo vrijeme sa pandemijom COVID-19.Tokom tog teškog perioda aktivisti su u stalnom angažmanu u pružanju raznih vrsta pomoći.Pružali su usluge nabavka i dostava lijekova, plaćanje računa, namirnica i drugih poteba osobama u stanju socijalne potrebe ili starijim od 65 godina, koji su jedno vrijeme imali zabranu kretanja, zatim podjela paketa hrane i higijenskih potreba.

Takođe je podijeljen veliki broj maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, te raznih drugih vidova pomoći našim građanima.

Tokom cijele godine Tim mladih od 120 volontera angažovani su na raznim vidovima aktivnosti, kao što su organizovanje 3 akcije dobrovoljnog darivanja krvi, svake godine učešće volontera u Maršu mira Srebrenica, organizovanje i učešće u takmičenjima ekipa prve pomoći, redovno osvajaju jedno od prva tri mjesta na području Bosne i Hercegovine.

U saradnji sa Crvenim križom Švicarske i Gradom Živinice angažovano je 5 zaposlenika na pružanju kućne njege i pomoći u kući starijim i bolesnim osobama.

Mladima Crvenog krsta Grada Živinice želimo puno uspjeha na Maršu mira i da imaju što manje intervencija./Š.G./