Dan Grada Živinica:Počasni građanin Fadil Novalić

Lijep sunčan dan, uz to i veoma topao, privukao je veliki broj građana na akademiju, kojom je svečano obilježen 60.rođendan općine Živinice, ustvari od nedavno Grada Živinice.

Ovaj praznik se proslavlja na osnovu Odluke Narodne skupštine Narodne Republike Bosne i Hercegovine, objavljene u „Sl. listu NRBiH“, br. 28/59, kada je utvrđena teritorija Općine Živinice, čije granice nisu pomjerane ni do današnjeg dana, pa se zato 19.juni obilježava kao Dan općine, tj.Grada Živinice.Tim povodom organizovano je više manifestacija, kao i današnja svečana akademija u velikoj sali BKC-a.

Obilježavanje 60. rođendana Grada Živinice započelo je polaganjem cvijeća kraj spomen obilježja borcima NOR-a na Karauli i šehidima i poginulim borcima u Gradskom parku u Živinicama, te narodnom heroju Nesibu Malkiću, a potom je nastavljeno svečanom akademijom u velikoj sali BKC.

Svečana akademija započela je intoniranjem državne himne orkestra harmonika Prve Oš i odavanjem počasti učenjem fatihe i minutom ćutnje palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata.

Čestitke povodom Dana Grada Živinice uputili su predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice Nail Jusić i gradonačelnik dr.Samir Kamenjaković, a pročitano je i više svečarskih telegrama osoba političkog i privrednog života TK.

U prigodnom govoru predsjedavajući GV Nail Jusić se osvrnuo na potrebu intenzivnijeg ekonomskog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta, kako bi se broj nezaposlenih značajnije smanjio.Posebno se osvrnuo na bogatstvo ovog kraja prirodnim resursima, ali nedovoljno iskorištenim, na čemu u narednom periodu treba više raditi.

Više nema velikih firmi, kao nekada, te se pažnja lokalne zajednice usmjerila ka potrebi stvaranja uslova za brži razvoj malih i srednjih preduzeća, o čemu je govorio načelnik općine Živinice dr.Samir Kamenjaković.

Istakao je da se otvranjem biznis centra za investitore i poslodavce stvorili uslovi za dobivanje svih usluga na jednom mjestu.Najvažniji cilj je postignut, a to je da se dozvole za obrt u Živinicama mogu dobiti za svega dva sata, po čemu su Živinice prve u BiH-rekao je načelnik Kamenjaković, a potom je slijedećim riječima uputio čestitku građanima:

„Grade moj sretno ti svo buduće vrijeme i neka u tebi žive bolji ljudi od nas.U ime svih uposlenika Grada Živinica, svim Živiničanima i Živiničankama, onima koji žive ovdje, ali i našoj dijaspori širom svijeta, po prvi put čestitam Dan Grada Živinica“.

Obilježavanje Dana Grada Živinice prilika je da se oda priznanje najaktivnijim pojedincima i kolektivima, kojima su dodjeljene Pismene pohvale, Pismene zahvalnice, Novčane nagrade, te Bronzana, Srebrna i Zlatna plaketa.

Za počasnog građanina Grada Živinica proglašen je premijer u Vladi FBiH Fadil Novalić, a veliki aplauz prisutnih je potvrda da je ova značajna počast otišla na pravu adresu.

„Ovo mi je do sada najvažnija nagrada koju sam dobio i zato veliko hvala na tom priznanju.Kao premijer FBiH primjetio sam da Živinice, u odnosu na druge lokalne zajednice, ima energiju, a koja drugima toliko nedostaje.Grad Živinice ima energiju koja raste i ubire plodove svog rada.Od sada mi je obaveza da u još većoj mjeri se stavim na raspolaganje, da pomažem vašoj lokalnoj zajednici, posebno u onom važnom segmentu ostanka mladih u svojoj domovini i svom gradu“, rekao je Novalić nakon što je proglašen počasnim građaninom Grada Živinica.

U kulturno zabavnom dijelu svečane akademije nastupli su polaznici Dječijeg obdaništa, Prve OŠ,KUD Živinice i glumac Elmir Krivalić, koji je izveo monodramu iz romana Ive Andrića- Prokleta avlija.

Svečano je nakon akademije otvoren Gradski park iza bivšeg Hotela Konjuh, a presjecanjem vrpce to su učinili premijer Novalić, gradonačelnik Kamnjaković i predsjedavajući GV Nail Jusić.Uz to premijer Novalić se oprobao bacanjem lopte u koš ovdašnjeg terena za mlade ljubitelje ovog sporta.

Kad smo već kod sporta pomenimo da je na svečanoj akademiji dodjeljen pehar pobjedniku Kupa Grada Živinica, ekipi Mladosti iz Gornjih Živinica, koji su minimalnim rezultatom u finalu savladali Rijeku iz Šerića 1:0.Utješna nagrada dodjeljena je i fudbalerima Rijeke./Š.Gadžo/