Dan Grada Živinice i “Živiničko ljeto”

Gradski bulevar bila je adresa večerašnjeg obilježavanja 19.juna-Dana Grada Živinice, gdje je održana svečana akademija, na kojoj su se prisutnima obaratili predsjedavajući Gradskog vijeća Nail Jusić i gradonačelnik Samir Kamenjaković.Govorili su okupljenim građanima o postignutim rezultatima, te zadacima u narednom periodu, pri čemu je težište dato razvoju poduzetništva.Ukazano je na dinamičan ekonomski razvoj Grada Živinice, koji je po svim parametrima drugi u TK, odmah iza Tuzle i među 15 u BiH.

Svečana ceremonija na Gradskom bulevaru počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine Duvačkog orkestra KOnjuh, kao i odavanjem počasti palim borcima i šehidima odbrambeno oslobodilačkog rata.

Današnje svečanosti su počele polaganjem cvijeća na spomen obilježje NOR-a na Karauli i u Gradskom parku palim šehidima i borcima odbrambeno oslobodilačkog rata, te narodnom heroju Nesibu Malkiću.

Moderator na svečanosti Emir Ibrahimović podsjetio je veliki broj prisutnih na datum obilježavanja Dana Grada Živinice:

“Dan Grada Živinice obilježava se na osnovu Odluke Narodne skupštine Narodne Republike Bosne i Hercegovine, objavljene u „Sl. listu NRBiH“, br. 28/59, kada je utvrđena teritorija tadašnje Općine Živinice, čije granice nisu pomjerane ni do današnjeg dana, pa se zato 19.juni obilježava kao Dan općine Živinice”.

Istaknutim pojedincima i kolektivima povodom Dana Grada Živinice dodjeljena su priznanja, pa je veći broj sugrađana dobio Pismene pohvale,Pismene zahvalnice,novčane nagrade , te bronzane,srebrne i zlatne plakete.

Pismene pohvale dobili su Cowid ambulanta JZU”Dom zdravlja”Živinice,DISK d.o.o. Živinice, HRASTIK d.o.o. Živinice, Salihović Fahrudin i ČIMEX d.o.o. Živinice.

Priznanje  Pismena zahvalnica uručena je Redžić Behiji,Planić Salihu, Kujuković Hajrudinu, Salihović Mehmedu i Halilbašić Almiru.

Priznanje  Novčana nagrada dodjeljena je Užičanin Rasimu, Gradskom mješovitom horu Živinice,Aljić Kahri,Centru “Mali svijet”Živinice i Brkić Ibrahimu.

Spomen plaketa- bronzana dodjeljena je Nogometnom klubu Napredak Tupković i UG PREC; srebrna plaketa dodjeljena je fudbalerima Omladinca-Đurđevik i Školi sporta Colibri Živinice, dok je zlatna spomen plaketa uručena Muratu Hasanagiću i Nusretu Kamenjakoviću.

Današnju svečanu akademiju uspješnim kulturno zabavnim programom uljepšali su naši najmlađu sugrađani iz JU Dječije obdanište i KUD Živinice.

Povodom Dabna Grada Živinice, odmah nakon održane svečane sjednice Gradskog vijeća, otvorena je kulturna manifestacija “Živiničko ljete”, sa bogatim zabavnim programom./Š.G./