Dan investicija dijaspore:Predstavljena publikacija

Povodom Međunarodnog dana migracija, te Dana investicija dijaspore, koji se 18. decembra obilježava i u okviru aktivnosti USAID projekta „Diaspora Invest“, danas je javnosti predstavljena publikacija „Priča o uspjehu ulaganja dijaspore u Bosnu i Hercegovinu“.

„Na 64 stranice ove publikacije odlučili smo predstaviti priče o preko 120 kompanija koje su pokrenute na inicijativu ili direktnom investicijom bosanskohercegovačke dijaspore, a sa kojima smo sarađivali u nešto više od tri godine rada Projekta. Kroz izjave poduzetnika iz cijele zemlje imate priliku dobiti širi uvid u stvarne izazove i prilike poslovanja u Bosni i Hercegovini. Također, podijelili smoiskustva o različitim oblicima umrežavanja i uvezivanja dijaspore, te dobrim praksama online platforme Diasporainvest i Biznis centra bh. dijaspore“, dodaju iz USAID-ovog projekta „Diaspora Invest“.

U posljednje dvije godine, 18. decembar je bio prilikaza osvrt na cijelu radnu godinu, dodjelu priznanja i dijalog s lokalnim zajednicama. S obzirom na okolnosti pandemije, ovog puta je predstavljanjem nove publikacije obilježen ovaj važan datum za podizanje svijesti javnosti o ekonomskom potencijalu dijaspore.„U toku pandemije realizirali smo DBC Online sesije učenja s poduzetnicima iz cijele zemlje gdje smo realizirali treninge iz oblasti radnog i korporativnog prava. Ove sedmice smo realizirali i SME Sales and Communication Education Program, po drugi put u ovoj godini, a putem kojeg zaposlenici kompanija –korisnica tehničke podrške ovog Projekta, prolaze kroz posebno osmišljene treninge komunikacija, prodaje i izgradnje poslovnog identiteta. Također, u 2020. godini smo realizirali dva poziva za dodjelubespovratne pomoći, a imali smo priliku podržati i nekoliko većih online skupova poslovne zajednice bosanskohercegovačke dijaspore. Pandemija virusa Covid-19 je znatno utjecala na investicije, stvaranje radnih mjesta i pokretanje novih biznisa, ali sa terena nam stižu optimistične poruke i vjera da će 2021. godina donijeti oporavak i dobre vijesti za bh. ekonomiju“, dodaju iz USAID-ovog projekta „Diaspora Invest“.

Organizatori su napomenuli da je još uvijek otvoren poziv za tehničku podršku, putem kojeg zainteresirane kompanije, koje ispunjavaju uvjete starosti do 5 godina i poslovne veze s dijasporom, mogu pristupiti programima edukacija, poslovnog savjetovanja i podrške pri usvajanju standarda i certifikacije. Da prostora za optimizam ima, potvrđuju i ankete koje su u toku godine proveli u okviru Biznis centra bh. dijaspore.„Dobivamo informacije o sve većem interesu kompanija iz EU za prenosom proizvodnje iz drugih dijelova svijeta u Bosnu i Hercegovinu. Posebno je tu značajan prenos proizvodnje u metalskom sektoru, ali se rast prepoznaje i u drugim industrijama. Na tom putu, dijaspora je najbolji ambasador naše privrede. Zbog toga smo i ovim publikacijom htjeli pokazati da ima uspješnih priča, da se može poslovati u BiH i da je mnogo prednosti koje investitori mogu iskoristiti ukoliko se odluče za ovu zemlju kao adresu svog budućeg poslovanja“, zaključeno je na prezentaciji.Kompanije koje su podržane kroz USAID-ov projekat “Diaspora Invest”otvorile su preko 350 radnih mjesta, te su investirale približno 29 miliona KM.

Uprkos izazovima pandemije, uposljednjem kvartalu ove godine bilježi se oporavak na polju značajnijih ulaganja, prvenstveno zahvaljujući povećanoj potražnji tržišta Evropske unije.No,dok trendovi potvrđuju nastavak rasta postojećih kompanija i investicijskih projekata, bilježi semanje prisustvo novih investicija u ovoj godini./Nedim Jahić/

Publikaciju možete preuzetiputem linka: http://bit.ly/3gZbj8D.