Dan planete Zemlje:„Moj cvijet za bolji svijet“

Đacima prvacima govoriti o očuvanju planete Zemlje veoma je težak zadatak. Djeca uče po modelu pa će navike, kao što je zatvaranja česme dok peru zube, razbacivanje smeća preuzeti od roditelja ili ljudi u njihovom okruženju.

Svijest o važnosti očuvanja planete Zemlje kod djece možemo razviti i kroz raznorazne zabavne aktivnosti.

Danas, 22. aprila, se obilježava Međunarodni dan planete Zemlje, to je idealna prilika da roditelji s djecom provedu jedan zabavan osviješteni dan.Dan planete Zemlje, danas se obilježava u cijelom svijet, tako su i učenici I-d razreda Prve osnovne škole Živinice i učiteljica Mirzeta Abadžić, kao i učenici Ekološke sekcije, danas obilježili ovaj dan, pojedinačno kod svojih domova, u dvorištima i njivama.
Djeca su bila veoma aktivna, radili su zajedno sa roditeljima, poslali su nam puno ekoloških poruka.

Svake godine u aprilu, učenici Ekološke sekcije učestvuju u čišćenju Grada Živinica”, kazala je učiteljica Mirzeta Abadžić. Ove godine ostajemo kod kuće, obilježili smo svi na svoj način ovaj nama bitan dan.Nadamo se skorom zajedničkom druženju i aktivnostima u prirodi.Djecu je najlakše ekološki osvijestiti kroz zabavne aktivnost.

Moja poruka za roditelje je, da zajedno sa djetetom posade cvijeće ili povrće, objasniti djetetu da biljke rastu,učiti ih kako se brinuti o njima. Roditelji treba da sa djetetom često odlaze u prirodu, jer djeca koja od ranog djetinstva odlaze u šume, planine, pored rijeka i jezera rano počinju osjećati povezanost s prirodom, te se uče brinuti o njoj. Samo tada djeca mogu sakupljati razne biljke, šumske plodove i upoznati prirodu koja nas okružuje”, rekla nam je učiteljica Mirzeta Abadžić.

Za čiste Živinice, za čistu planetu Zemlju!