Danas je 31 godina od formiranja”Živiničkih sokolova”

Postrojba Živinički sokolovi je formirana 15.ožujka 1992.godine u Lugu, kao prva oružana postrojba na području općine Živinice za odbranu Bosne i Hercegovine! Djelovali su u sastavu 115. brigade Zrinski HVO, Armije BiH i 108.pješačke brigade HVO Brčko.

Na ratištima od Živinica do Bosanske posavine, život su u temelje Bosne i Hercegovine ugradila 22 sokola!

Postrojba je bila multietićna i njeni pripadnici su dobili veliki broj priznanja. Mijo Mišić Bebe je posthumno dobio ratno priznanje Zlatni ljiljan. Postrojba ima svoju ulicu, od centra grada do njihove ratne vojarne u Gornjim Živinicama.U Lugu, gdje je postrojba formirana, sagrađen je Spomen park sa spomen obilježjima, posvećen postrojbi i poginulim sokolovima!

Postrojba ima i svoju monografiju, pod nazivom Živinički sokolovi, u kojoj su zabilježeni svi važni događaji, ratni put, poginuli branitelji i svi oni koji su dali značajan doprinos za postrojbu.

“Svim bivšim pripadnicima postrojbe Živinički sokolovi HVO, čestitam 31.obljetnicu. Obiteljima poginulih i umrlih branitelja upućujem riječi utjehe za žrtvu koju su podnijele”, rekao je autor knjige Zdenko Tadić, koji nas je podsjetio na godišnjicu formiranja Živiničkih sokolova.