Danas je Međunarodni dan žena

Danas je 8.mart, Međunarodni dan žena. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8.mRT 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestovale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija, a te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8.marta događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale, te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Danas žene imaju znatno više prava, ali još, bar kod nas, nije na potrebnom nivou. Ako je suditi po zbivanjima posljednjih godina žene će i na području općine Živinice dobiti više prava, kada je u pitanju izbor na važne funkcije u politici, poduzetništvu i javnom sektoru. Ima ih danas na čelu političkih partija, ali i javnim ustanovama sve više.Od devet javnih ustanova osnovnog školstva, u šest škola direktorice su žene, a posljednjih godina samo u jednoj osnovnoj školi na čelu nije bila direktorica!

Danas je na živiničkim ulicama pravi praznički dan, a najprodavanija roba bilo je cvijeće, pa su glavne ulice, ali i periferija, preplavljeni brojnim štandovima.

Svoj praznik žene obilježavaju po vlastitoj želji i mogućnostima, organizovanim posjetama ugostiteljskim objektima, izletima i ekskurzijama u zemlji i inostranstvu!Za sve, ma gdje bile, čestitamo Međunarodni dan žena-uz želju da pravde i povjerenja bude sve više!