Danas je Svjetski dan pčela

Svjetski dan pčela – 20. maj, je prilika da se ukaže na važnost pčela, probudi svijest kod ljudi o prijetnjama oprašivačima poput pčela od strane nekontrolisanih ljudskih aktivnosti, te prepozna uloga pčela i drugih oprašivača za ekosistem.

Pčelarenje spada u jedno od najstarijih zanimanja. U starom Egiptu pčelarstvo je bilo razvijeno prije oko 3.000 godina prije nove ere, a pčela je bila tamo sveta životinja.Jedan od najvećih mislilaca suvremenog svijeta Albert Einstein zaključuje: „Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života.” Jer bez pčela, nema oprašivanja, nema plodova, nema hrane, nema zdravlja … Sektor pčelarstva ključan je za poljoprivredu i biološku raznolikost općenito.
Za nas je najvažnija kranjska pčela koja je rasprostranjena na našim prostorima tj. naša autohtona rasa. Od pčelarstva imamo koristi na dva načina: direktne (med, vosak, propolis, matična mliječ, cvijetni prah-polen i pčelinji otrov) i indirektne (oprašivanje biljaka).

Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Najveći potrošači pčelinjih proizvoda su kozmetička, farmaceutska i drvna indutrija.

Značaj apiturizma kao inovativnog oblika turističke ponude ogleda se u izlazak pčelara iz klasičnog oblika poljoprivredne proizvodnje i ulazak u novi vid agroturizma što se već u svijetu svakako smatra turizmom budućnosti jer ljudi iz velikih gradova teže povratku prirodi i upoznavanju nastanka prehrambenih proizvoda, korištenja ljekovitog bilja i općenito upoznavanju sa seoskim životom.

Apiturizam je mlada grana agroturizma gdje se u sklopu turističke ponude pčelarskog domaćinstva nude i razni dodatni sadržaji kao što je pogled na pčele u staklenim košnicama ili apisarijima, udisanje zraka iz košnice u sobi za apiterapiju, masažu medom ili apikozmetikom, degustacije pčelinjih proizvoda, razne edukacije o pčelama i pčelinjim proizvodima, stručne edukacije za pčelare, upoznavanje s vrtovima meodnosnog, ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, razne tematske radionice.

Možemo slobodno reći da su Živinice referentni centar za proizvodnju sigurnog i kvalitetnog meda. Potrebno je raditi na poticanju raznolikosti turističke ponude te razvoj novih turističkih proizvoda koji mogu znatno pridonijeti boljitku lokalnog stanovništva i usmjeriti turiste na neka nova odredišta izvan već poznatih turističkih destinacija ./Pripremila Emina Mušić/